Niebiański sernik
Wilgotny, kremowy, rozpływający się w ustach...
Składniki na spód:
35 g rozpuszczonego masła
90 g ciasteczek*
30 g mielonych migdałów
Ciasteczka mielimy na puch przy pomocy blendera. Roztopione masło mieszamy z ciasteczkami oraz mielonymi migdałami.
Dno tortownicy o średnicy 20 cm należy wyłożyć papierem do pieczenia, na który wykładamy przygotowaną mieszankę.
Ciasteczkowy spód należy podpiec przez ok. 7 min w 170 stopniach. Po upływie tego czasu tortownicę wyciągamy i zostawiamy do lekkiego przestygnięcia.
* użyłam ciasteczek holenderskich, półsłodkich
Składniki na masę serową:
550 g twarogu
200 g mascarpone
200 g śmietanki kremówki 30%
1 łyżka budyniu waniliowego
200 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego 16 g
2 jajka
Miksujemy razem twaróg z mascarpone. Po chwili dodajemy śmietankę, ja zawsze dodaję w dwóch partiach. Kiedy masa jest dobrze zmiksowana dodajemy 1 łyżkę budyniu waniliowego, cukier oraz cukier waniliowy. Następnie dodajemy pojedynczo jajka - wrzucam jedno i miksuję 30-40 sekund, potem następne i znowu miksuje 30-40 sekund.
Masę serową wylewamy na przestudzony ciasteczkowy spód. Sernik przez pierwsze 15 min piekę w 170 stopniach, następnie zmniejszam temperaturę do 120 stopni i piekę jeszcze przez mniej więcej godzinę i piętnaście minut. Następnie wyłączamy piekarnik, ale sernik zostawiamy w zamkniętym piekarniku do całkowitego wystudzenia, po czym chłodzimy w lodówce.
330 g śmietanki kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
2-3 łyżki czubate masy krówkowej
4-5 łyżek śmietanki kremówki 30%
prażone płatki migdałowe
Śmietanę wraz z przesianym cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Całość rozkładamy na wcześniej schłodzonym serniku.
W małym garnuszku rozpuszczamy masę krówkową razem z śmietanką - jeżeli są kawałki cukru w masie najlepiej całość zmiksować przy pomocy blendera.
Sernik polewamy kremem kajmakowym i posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi.
Smacznego!