Zupa z pieczonymi warzywami

To taki rodzaj zupy, który skutecznie pomaga zutylizować resztki warzyw.
I z każdą mieszanką będzie pyszna!




Składniki :



2 marchewki,
1 pietruszkę,
2 łodygi selera naciowego,
1/2 cukinii,
1/3 żółtej papryki,
1 cebula,
3 ząbki czosnku


Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Posypujemy solą i pieprzem, ja użyłam jeszcze tymianku. Polewamy oliwą i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy ok. 40 minut.

2 ząbki czosnku,
1/2 cebuli,
łodyga selera naciowego,
upieczone warzywa,
1/2 puszki krojonych pomidorów,
1/2 opakowania passaty pomidorowej,
bulion warzywny / bulion drobiowy / woda
oliwa,
masło


W garnku na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę z odrobiną masła. Wrzucamy pokrojoną cebulę, czosnek oraz seler naciowy, całość przesmażamy około 7 minut. Kiedy już zmienią kolor i będą miękkie wrzucamy wcześniej upieczone warzywa, mieszając wszystko przez chwilę. Następnie dodajemy pomidory z puszki oraz passatę pomidorową. Na samym końcu całość uzupełniamy bulionem lub wodą - według własnego uznania, w takiej ilości, żeby przykryły warzywa* i gotujemy ok. 30 minut. Doprawiamy do smaku solą ziołową,  pieprzem i tymiankiem. Część warzyw odkładamy, resztę blenderujemy na gładki krem. 
Zupę nakładamy do miseczek, dekorując pozostałymi warzywami, polewając odrobiną oliwy.

Smacznego.


* ilość bulionu/ wody zależy od gustu, jeżeli nie lubimy zup bardzo gęstych warto dodać więcej płynów. 






Popularne posty