czwartek, 7 listopada 2013

Czekoladowy budyń jaglany

Od dawna czekał na wypróbowanie pewien przepis, już po opisie wiedziałam, że to będzie strzał w przysłowiową dziesiątkę! Kasza jaglana, banan, czekolada, daktyle - czy to połączenie nie brzmi pysznie? Samo zdrowie!
Nie trzymałam się konkretnych ilości, przepis dostosowałam do siebie.
Całość podałam z malinami i jeżynami. Budyń jest pyszny i z pewnością częściej będzie gościł u nas w domu.




Składniki:
(4 porcje)

1 i 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
10 sztuk daktyli,
3/4 szklanki mleka 0,5%,
70-80 g gorzkiej czekolady,
1 banan

jeżyny, maliny, pistacje


Kaszę, banana i daktyle umieścić w pojemniku blendera i całość dobrze zmiksować. Dołożyć posiekaną czekoladę i wlać mleko, miksować do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Podawać w miseczkach z dodatkiem owoców - u mnie maliny, jeżyny i posiekane pistacje.

Smacznego :)

Uwagi : Z taką ilością daktyli budyń jest słodki, jeżeli chcemy mniej słodki, dajmy mniej daktyli.
Jeżeli wolimy gęstszy budyń, dajmy mniej mleka, bądź więcej wtedy będzie rzadszy.







8 komentarzy :

  1. jak pięknie błyszczą się te jeżyny!
    nie próbowałam jeszcze takiego budyniu- muszę go pokazać mamie, bo ona uwielbia wszystkie budynie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest świetny! Smakuje wspaniale! Zachęcam i pozdrawiam :)

      Usuń
  2. O rety! Zapisuję przepis do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie :) Daj znać jak smakował :)

      Usuń
  3. Super pomysł na bardzo zdrową słodycz! Ja również budyniu z kaszy jaglanej nie próbowałam- czas to zmienić! A zamiast daktyli dodam syrop z mniszka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Mam nadzieje, że zasmakuje :)

      Usuń
  4. Super przepis, uwielbiam i jaglankę i budyń czekoladowy, więc w połączeniu tym bardziej mi się podobają :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda? Trzeba zrobić, koniecznie :) Pozdrawiam :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...