czwartek, 7 listopada 2013

Czekoladowy budyń jaglany

Od dawna czekał na wypróbowanie pewien przepis, już po opisie wiedziałam, że to będzie strzał w przysłowiową dziesiątkę! Kasza jaglana, banan, czekolada, daktyle - czy to połączenie nie brzmi pysznie? Samo zdrowie!
Nie trzymałam się konkretnych ilości, przepis dostosowałam do siebie.
Całość podałam z malinami i jeżynami. Budyń jest pyszny i z pewnością częściej będzie gościł u nas w domu.




Składniki:
(4 porcje)

1 i 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
10 sztuk daktyli,
3/4 szklanki mleka 0,5%,
70-80 g gorzkiej czekolady,
1 banan

jeżyny, maliny, pistacje


Kaszę, banana i daktyle umieścić w pojemniku blendera i całość dobrze zmiksować. Dołożyć posiekaną czekoladę i wlać mleko, miksować do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Podawać w miseczkach z dodatkiem owoców - u mnie maliny, jeżyny i posiekane pistacje.

Smacznego :)

Uwagi : Z taką ilością daktyli budyń jest słodki, jeżeli chcemy mniej słodki, dajmy mniej daktyli.
Jeżeli wolimy gęstszy budyń, dajmy mniej mleka, bądź więcej wtedy będzie rzadszy.







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...