Naleśniki. Woda różana, granat i cytrusy.

Pyszne, absolutnie pyszne. Mięciutkie, delikatne naleśniki.
Delikatny twarożek, chrupiące pistacje, świeże owoce i do tego wystrzałowy granat.




Składniki:


ok. 10-12 sztuk średnicy 20 cm
1 jajko,
szczypta soli,
łyżeczka cukru,
110 g mąki pszennej typ 550 g,
235 g mleka,
30 g śmietanki kremówki,
2 łyżki oleju rzepakowego


1 pomarańcza,
1 grejpfrut,
1 łyżka cukru,
1 łyżeczka wody różanej,
szczypta kardamonu,
pistacje,
granat


twaróg,
śmietanka,
cukier


Wszystkie składniki naleśników wymieszać ze sobą w misce, ciasto musi być bardzo płynne i gładkie, bez grudek. Naleśniki smażyć na nieprzywieralnej patelni do ładnego zrumienienia.
Twaróg połączyć ze śmietanką i dosłodzić do smaku.
Pomarańczę i grejpfruta należy wyfiletować, z reszty wycisnąć sok. Otrzymany sok należy wlać do rondelka, dodać wodę różaną, kardamon i cukier. Gotować na małym ogniu kilka minut, aż będzie zredukowany.
Posiekać pistację, wydobyć ziarna z granatu - najlepiej przeciąć na pół i uderzać w skórkę drewnianą łyżką, ziarenka same będą wypadać.
Naleśnika posmarować twarogiem i złożyć na pół, potem znowu na pół. Ułożyć na talerzu, obłożyć kawałkami wyfiletowanych pomarańczy i grejpfrutów. Polać powstałym syropem, posypać granatem i pistacjami.

Smacznego.






Popularne posty