Muffinki brownie z malinami

Uwielbiamy w domu wszystkie połączenia czekolady z malinami. Brownie z malinami w wersji klasycznej czy muffinkowej piekę dość często, znika w zastraszającym tempie. Jednego dnia jest, drugiego nic nie ma ;). Inspiracją do powstałego przepisu, był przepis z bloga Doroty. Zmieniłam proporcję, dodałam cynamon i mielone migdały. Nam bardzo smakuje. Spróbujecie? 




Składniki:
(12 sztuk)

120 g gorzkiej czekolady,
120 g masła,
185 g cukru,
3/4 łyżeczki cukru,
90 g mąki pszennej,
30 g mielonych migdałów,
szczypta cynamonu,
2 duże jajka,
150 g malin (u mnie mrożone)

śmietana kremówka 30%, cukier puder, maliny

Czekoladę rozpuścić razem z masłem, lekko ostudzić.
W misce umieścić wszystkie suche składniki, całość wymieszać. Dodać jajka i roztopioną czekoladę.
Zmiksować całość przy pomocy miksera, do połączenia się wszystkich składników.
Dodać maliny i dokładnie je wmieszać. 
Ciasto nakładać do formy na muffinki wyłożonymi papilotkami.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 25-30 minut.
Upieczone muffinki ostudzić na kratce.
Wspaniale smakuje podane z bitą śmietaną z dodatkiem cukru pudru oraz malinami.

Smacznego.










Popularne posty