Na piknik - tartaletki z warzywami


Już w zeszłym roku przyszedł mi do głowy pomysł, aby stworzyć cykl piknikowy! Cykl, w którym będę dawała Wam pomysły na przekąski do zabrania ze sobą - smakujące dobrze zarówno na zimno, jak i na ciepło! Będą dobrym pomysłem na wycieczkę rowerową, piknik czy na lunch w pracy! 
Małe, smaczne i kolorowe taka jest właśnie dzisiejsza propozycja. Tartaletki z ciasta francuskiego z warzywami i ricottą. U nas były z dojrzewającą szynką,  pomidorkami koktajlowymi, ze szparagami i zielonym groszkiem, ale mogą być z tym co akurat macie w lodówce - z cukinią i pomidorkami? Z suszonymi pomidorami? Od Was tylko zależy jak będą smakować!




Składniki:
(ok. 10-11 tartaletek)

1 arkusz ciasta francuskiego,
opakowanie pomidorków koktajlowych,
pęczek szparagów - u nas pół białych i pół zielonych,
2 garści zielonego groszku,
dojrzewająca szynka,
ricotta,
świeże zioła - tymianek, bazylia, oregano,
sól, pieprz

Ciasto francuskie wyłożyć na blat i pokroić na kwadraty - wielkość według uznania.
Groszek oraz pokrojone na mniejsze kawałki szparagi podgotowujemy kilka minut, aby nie były surowe.
Na pokrojone kawałki ciasta francuskiego wykładamy trochę ricotty oraz dowolnie wybrane przez nas warzywa - u nas kilka szparagów, trochę zielonego groszku, ćwiartki pomidorków koktajlowych, pokrojone kawałki dojrzewającej szynki i świeże zioła. Całość doprawiamy do smaku.
Tak przygotowane tartaletki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 20 minut, do zrumienienia brzegów ciasta.

Z ciasta możemy zrobić różne kształty - tartaletki uzyskamy wycinając najpierw kwadrat ciasta, a później docinając cienkie krawędzie i doklejając je do podstawy tartaletki. Możemy zrobić również kieszonki - wkładamy nadzienie do środka i zlepiamy wszystkie brzegi, albo ułóżmy farsz wzdłuż dwóch przeciwległych rogów zlepiając pozostałe dwa ze sobą. Możliwości jest cała masa :)

Smacznego :)















Popularne posty