W zeszły weekend odbywał się w Sandomierzu Festiwal Sera, na którym można było spróbować i kupić wiele gatunków serów, zarówno z mleka owczego, koziego i krowiego. Wystawców było kilkudziesięciu, w tym z Polski i zagranicy. Wszystkiego było od koloru do wyboru - sery świeże i dojrzewające, miękkie i twarde, itd. Prezentowane były też wina, chleby i lokalne wyroby. Podczas festiwalu jedną z przygotowanych atrakcji były pokazy gotowania przez znanych szefów kuchni - bardzo się na to nastawiliśmy, aczkolwiek czas pozwolił nam zobaczyć tylko pokaz Dariusza Wójcika.
Na festiwal chcieliśmy jechać już w zeszłym roku, niestety nie było takiej możliwości, w tym roku udało nam się pojechać choć na kilka godzin i mamy nadzieję, że w przyszłym roku spędzimy w Sandomierzu cały weekend festiwalowy. Jest pysznie! :)
Informację o Festiwalu dostępne na
stronie .
Mamy dla Was trochę zdjęć, żebyście sami zobaczyli, że warto pojechać :)
|
Kaszubska Koza |
|
BioPiekarz - Bogdan Smolorz |
|
BioPiekarz - Bogdan Smolorz |
|
Pokaz gotowania - Dariusz Wójcik oraz Krzysztof Gawlik |
|
Piersi perliczki marynowane w białym winie, z musem ze śmietany i marmolady z płatków różny, z grillowanymi gruszkami z zalewy marynowanymi w wiśniówce, podane z serem lazur. |