niedziela, 29 czerwca 2014

Sandomierz - Czas Dobrego Sera - IV Ogólnopolski Festiwal Nieskończonych Form Mleka

W zeszły weekend odbywał się w Sandomierzu Festiwal Sera, na którym można było spróbować i kupić wiele gatunków serów, zarówno z mleka owczego, koziego i krowiego. Wystawców było kilkudziesięciu, w tym z Polski i zagranicy. Wszystkiego było od koloru do wyboru - sery świeże i dojrzewające, miękkie i twarde, itd. Prezentowane były też wina, chleby i lokalne wyroby. Podczas festiwalu jedną z przygotowanych atrakcji były pokazy gotowania przez znanych szefów kuchni - bardzo się na to nastawiliśmy, aczkolwiek czas pozwolił nam zobaczyć tylko pokaz Dariusza Wójcika.
Na festiwal chcieliśmy jechać już w zeszłym roku, niestety nie było takiej możliwości, w tym roku udało nam się pojechać choć na kilka godzin i mamy nadzieję, że w przyszłym roku spędzimy w Sandomierzu cały weekend festiwalowy. Jest pysznie! :)

Informację o Festiwalu dostępne na stronie .

Mamy dla Was trochę zdjęć, żebyście sami zobaczyli, że warto pojechać :) 









Kaszubska Koza



BioPiekarz - Bogdan Smolorz

BioPiekarz - Bogdan Smolorz

Pokaz gotowania - Dariusz Wójcik oraz Krzysztof Gawlik


Piersi perliczki marynowane w białym winie, z musem ze śmietany i marmolady z płatków różny, z grillowanymi gruszkami z zalewy marynowanymi w wiśniówce, podane z serem lazur.





4 komentarze :

  1. nawet sobie nie zdajemy (przynajmniej ja) ile rodzajów serów możemy produkować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale popróbowałaś dobrodziejstw:) Zabrałabym co nie co do domu;]

    OdpowiedzUsuń
  3. Bylam tam! Cudowne widoki oraz smaki! Szkoda tylko ze pogoda nie dopisała.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...