niedziela, 29 marca 2015

Falafele z sałatką z quinoa i sosem jogurtowym

Dzisiaj zapraszamy Was na kolejne pyszne, szybkie i zdrowe danie, dodatkowo bardzo aromatyczne!
Robiliśmy je w tym tygodniu dwa razy! Z całego serca polecamy! Jest pyszne!
Przepis z naszymi zmianami z książki Dale'a Pinnock'a - The Medicinal Chef: Healthy Every Day.






Składniki:
( dla 2-3 osób)

Falafele:
1 puszka ciecierzycy / 400 g
1 duży ząbek czosnku
1 mała czerwona cebula
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 jajko,
pół pęczka natki pietruszki
1 łyżka mąki razowej orkiszowej
1/3 łyżeczki suszonych płatków chilli
1 łyżeczka pasty harissa
2 łyżki nasion sezamu
sól, pieprz

Sałatka z quinoa:

100 g quinoa
3 łyżki rodzynek,
3 łyżki płatków migdałowych,
1/3 łyżeczki cynamonu,
1/2 pęczka natki pietruszki
bulion warzywny
sól, pieprz


Sos jogurtowy:
4 łyżki jogurtu naturalnego,
3 łyżki jogurtu naturalnego greckiego,
2 łyżki tahiny,
1 mały ząbek czosnku
sok z połowy cytryny,
sól, pieprz



dodatkowo : oliwa, ziarna z połowy granatu


Ciecierzycę odsączyć na sitku, przełożyć do pojemnika blendera i zmiksować na gładką masę - najlepiej robić to partiami, następnie całość wyłożyć do miski. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno pokrojoną cebulę, mąkę, roztrzepane jajko, posiekaną natkę, sezam i doprawić przyprawami. Masę dokładnie wymieszać i zwilżonymi dłońmi formować małe kotleciki, które następnie obsmażamy na oliwie - 1-2 minuty z każdej strony.
Przesmażone falafele przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 5 minut w 190 stopniach.

Quinoe gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, w bulionie warzywnym ok. 15 minut, następnie przekładamy do miski i lekko przestudzoną mieszamy z cynamonem, rodzynkami, płatkami migdałowymi i posiekaną natką pietruszki.

Jogurt naturalny i grecki wymieszać w miseczce, dodać tahinę, przeciśnięty przez praskę czosnek, wycisnięty sok z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem.

Na talerz nakładamy sałatkę z quinoa, falafele, a całość posypujemy natką, pestkami granatu i podajemy razem z sosem jogurtowym i świeżą sałatą.

Smacznego :)






6 komentarzy :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...