niedziela, 19 lipca 2015

Sałatka z pieczonym kalafiorem, ciecierzycą i fetą


Uwielbiamy kalafiora i często gości w naszym domu! Kiedy ostatnio robiliśmy tą sałatkę uświadomiliśmy sobie, jak rzadko przygotowujemy coś kalafiorowego na bloga! 
Dzisiaj mamy dla Was pyszną sałatkę z przepysznym pieczonym kalafiorem! Bardzo aromatyczny i pikantny! Po prostu pycha!
Koniecznie wypróbujcie!



Składniki:
(2-4 porcje)

1 kalafior,
2 łyżeczki przyprawy ras el hanout,
1 łyżeczka kuminu,
2 łyżeczki za'ataru,
1/3 łyżeczki chili,
1/3-1/2 łyżeczka soli,
5-6 łyżek oleju

Kalafior pokroić na mniejsze różyczki, opłukać i osuszyć.
W miseczce wymieszać ze sobą wszystkie przyprawy, dodać olej i powstałą marynatą obtoczyć kalafiora.
Piekarnik nagrzać do 210 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy różyczki kalafiora i pieczemy go przez około 30-40 minut, co jakiś czas mieszając, do zrumienienia.

dodatkowo:

50 g fety,
mix sałat,
rukola,
natka pietruszki,
ciecierzyca z puszki

Pieczonego kalafiora podajemy razem z pokruszoną fetą, posiekaną natką pietruszki, świeżą rukolą i mix'em sałat oraz z ciecierzycą z puszki.
Podajemy gdy kalafior jest ciepły.

uwaga: sałatka świetnie smakuje z kuskusem razowym i z dodatkiem pieczonych pomidorków koktajlowych! Polecamy! :) 

Smacznego :)




6 komentarzy :

  1. Cudna!
    Z przyjemnością bym się przysiadła...

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ to wygląda! Przecudnie! Napisz coś więcej o przyprawie "ras el hanout". :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki wielkie! Ras el hanout to przyprawa, a raczej mieszanka przypraw, która jest dostępna w arabskich sklepach. Ponoć szczególnie używana do dań kuchni marokańskiej! Zestaw około 20 przypraw, m.in kuminu, kolendry, papryki, itd. Ponoć nawet dodaje się suszone pączki róż! Jest bardzo aromatyczna i jest świetna do wielu dań! Robiliśmy z nią np. pilaw z ryżem i kurczakiem!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...