Sałatka z grillowaną cukinią, marchewką, fetą, ciecierzycą, fasolką szparagową z ziarnami dyni, słonecznika i piniolami


Uwielbiamy grillowaną cukinię! W sałatce jest jeszcze lepsza!
Zresztą jak nie kochać cukinii? Zawsze znajdziecie kilka jej sztuk w naszej lodówce!

Sałatka jest pyszna! Z różnymi teksturami - jest w niej miękka i pyszna cukinia, jędrna fasolka, chrupiąca marchewka, zdrowe ziarenka i wiele więcej! 



Składniki:
 (składniki dla 2-3 osób)

1/2 szklanki ugotowanego kuskusu - u nas razowy,
2 mniejsze marchewki,
1 średnia cukinia - u nas pół zielonej i pół żółtej,
300 g fasolki szparagowej,
1/3 szklanki ciecierzycy z puszki,
natka pietruszki,
ok. 30 g pokruszonej fety,
oliwa z oliwek,
mieszanka ziaren do sałatki - u nas pestki dyni, pestki słonecznika i piniole

Cukinię pokroić w średniej grubości plasterki i zgrillować na patelni grillowej - do zrumienienia z dwóch stron. Marchewkę obrać, a następnie przy pomocy obieraczki do warzyw z końcówką do krojenia julienne pokroić w podłużne cieniutkie pasy. Fasolkę oczyścić i odkroić końcówki - większe fasolki przekroić na połowę i gotować w wodzie przez ok. 7-10 minut - ma być jędrna!
Kuskus został przez nas wcześniej zalany bulionem warzywnym, przykryty talerzykiem i zostawiony na kilka minut. Do miseczki nałożyć warstwami kuskus, fasolkę, marchewkę, ciecierzycę i cukinię. Całość posypujemy posiekaną z grubsza natką pietruszki, pokruszoną fetą i ziarnami.

Uwagi - my polaliśmy sałatkę tylko oliwą - zależało nam na prostym, świeżym smaku warzyw!
Świeżych ziół nigdy dość, dodajcie do niej co tylko lubicie!

Smacznego ;) 



Popularne posty