Chrupiący kurczak w aromatycznej panierce z pastą misą i imbirem

Od dawna ten przepis chodził nam po głowie. Uwielbiamy azjatyckie przepisy Donny Hay, zresztą wszystko od niej uwielbiamy! Zawsze znajdziemy u niej coś na co mamy ochotę! Zawsze poratuje, zawsze zainspiruje! Donna Hay jest naszą ulubienicą! Przepis pochodzi z jej magazynu.
Przepis zmieniliśmy - dopasowaliśmy do nas i zmieniliśmy panierkę - koniecznie spróbujcie! Pycha!
Kurczak jest świetny! Mięso w marynacie zmienia konsystencję i jest niesamowicie delikatne, świetne ciasto, dobrze doprawione. Bardzo aromatyczne!



Składniki:
(dla 3 osób)

ok. 400 g piersi kurczaka,
60 g pasty miso,
łyżeczka startego imbiru,
1 duży ząbek czosnku,
2-3 łyżki wina do gotowania Shaoxing,
łyżka octu ryżowego
3 łyżki mąki pszennej,
4 łyżki mąki ryżowej,
3 łyżeczki proszku do pieczenia

olej do smażenia

sos:
5-6 łyżek jogurtu naturalnego,
1-2 łyżeczki słodkiej pasty chilli,
sok z połowy limonki

Filet z piersi kurczaka oczyść, umyć i osuszyć, pokroić na małe kawałki o wielkości 2 cm. W miseczce wymieszać pastę miso, starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i wino do gotowania Shaoxing. Następnie przełóż kurczaka do miseczki z marynatą i wymieszaj, włóż miseczkę do lodówki na ok. 30 minut. W tym czasie w miseczce wymieszaj składniki panierki mąkę pszenną, mąkę ryżową i proszek do pieczenia. Po 30 minutach wyciągnij miskę z lodówki i pozostaw za zewnątrz, aby kurczak uzyskał temperaturę pokojową. Kawałki kurczaka obtocz w panierce i smaż do zbrązowienia w głębokim tłuszczu (temperatura 180 stopni). Usmażone kawałki kurczaka odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym do odsączenia nadmiaru tłuszczu.

W miseczce wymieszaj jogurt naturalny, pastę chili i sok z limonki.

Kurczaka podawać z sałatą lub ryżem.

Smacznego :)



Popularne posty