Krokiety z kalafiorem, serami, natką pietruszki i koperkiem

O naszej miłości do Donny Hay mówiłam Wam już wielokrotnie!
Mamy dziś dla Was przepis Donny z Donna Hay Magazine, troszkę przez nas zmodyfikowany, z koperkową wkładką, a zamiast majonezowego sosu dodaliśmy sos na bazie jogurtu naturalnego!
Wyszło pysznie - krokieciki są deliktane w środku, chrupiące z zewnątrz i mocno koperkowe!
Do zakochania!



Składniki:
500 g ziemniaków - obranych,
300 g kalafiora,
2 żółtka,
175 g startej mozzarelli,
3-4 łyżki startego parmezanu,
pęczek natki pietruszki,
pęczek koperku,
świeża bazylia,

jogurt naturalny,
czosnek,
oregano,
sól, pieprz

dodatkowo : mąka, 3 jajka, bułka tarta lub panko

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, a gdy już bedą miękkie odsącz je na sitku. Kalafiora podziel na różyczki i włóż do wody, w której gotowane były wcześniej ziemniaki, gotuj je od zagotowania przez około 3-4 minuty. Podobnie jak ziemniaki odsącz je na sitku i pozostaw do ostygnięcia. Ziemniaki przy pomocy tłuczka do ziemniaków potłucz, a kalafiora posiekaj na drobne kawałeczki. W misce wymieszaj ziemniaki z kalafioremi dodaj żółtka, starty parmezan i mozzarellę, posiekana natkę pietruszki i posiekany koperek. Z powstałej masy przy pomocy dłoni uformuj małe krokiety o jednakowej wielkości. Następnie krokiety obtocz w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Krokiety smażymy na patelni w wiekszej ilości tłuszczu (my smażyliśmy w garnuszku w głębokim tłuszczu) - możecie też użyć frytkownicy. 

W misce wymieszaj jogurt naturalny z oregano, dodaj przeciśnięty przez praske czosnek i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Smacznego :)

Popularne posty