O karczochach słów kilka i marynowane karczochy. Warsztaty z Frisco.pl i Witkiem Iwańskim.

Frisco.pl po raz kolejny zorganizowało świetne warsztaty!
Jedne warsztaty, jeden temat, świetne produkty #friscofresh i najlepsi szefowie kuchni - czego chcieć więcej? 

Kiedy dowiedzieliśmy się, że tematem naszego najbliższego spotkania będą karczochy byliśmy wniebowzięci. W zeszłym roku kupiliśmy pare świeżych sztuk, które jak się okazało do najświeższych nie należały!! Karczochowe serca były w plamach, wszystko suche i marnej jakości. Zastanawialiśmy się nawet jak wybierać dobrej jakości karczochy i jak z nimi postępować! Obieranie ich wydawało się czymś mega koszmarnym - ostre liście, w środku serce chroni taki jakby meszek, a ręce po wszystkim pozostają całe klejące. Wprawdzie kiedy już wiemy teraz jak z nimi postępować ich obieranie ciągle nie będzie dla nas przyjemnością ;) 

Kiedy Frisco poinformowało nas, że prowadzącym warsztaty będzie znakomity Witek Iwański, wiedzieliśmy, że będzie wyjątkowo - i tak właśnie było! Wszystkie opracowane przez Witka dania były obłędne! W końcu jak nie lubić sałatki z karczochów, prosciutto, jajkiem sous vide i parmezanem, sezonowanej wołowiny z sałatką z topinabura czy obłędnego labraxa z potrawką z małży i karczochów? Niebo w gębie!

Warsztaty zaczęliśmy od krótkiego wprowadzenia o karczochach i poglądowej lekcji ich obierania! Kiedy poradziliśmy sobie z obraniem znacznej ich ilości zaczęła się zabawa w przygotowywanie karczochów - garnki wypełnione olejem, ziołami i czosnkiem zapowiadały w piękny sposób, że ten dzień będzie po prostu palce lizać! Zapach konfitowanych karczochów wprawił nas w błogi nastrój i mogliśmy zabrać się za przygotowanie wszystkich dań!

Podzieliliśmy się na grupy i zabraliśmy za pracę! W powietrzu unosiły się tak cudowne zapachy, że jedno co było pewne, to to, że zabawa z karczochami dla nas dopiero się zaczyna!
Wróciliśmy do domu i przygotowaliśmy troszkę zmienioną wersję Witka przepisu!
Karczochy są wspaniałe, zróbcie je koniecznie, bo przydadzą Wam się do wielu świetnych dań - my już następną propozycję mamy dla Was przygotowaną - lada moment pojawi się na blogu!

A po karczochy idzcie na Frisco.pl - czekają na Was wspaniałe od samego Pana Ziółko!
Z całego serca polecamy!

Ps. Pod przepisem zeskanowaliśmy dla Was informację o karczochach, które sami otrzymaliśmy!
Dowiecie się jak z nimi postępować, z czym je łączyć, co zawierają i garść ciekawych informacji :) 


Składniki:

8 karczochów,
ok. 10 pomidorków koktajlowych,
2 duże ząbki czosnku,
1 duży liść laurowy,
2 średnie gałązki świeżego rozmarynu,
1/4 łyżeczki suszonego tymianku,
1/4 łyżeczki suszonego oregano,
łyżeczka soli morskiej gruboziarnistej,
2-3 łyżki octu balsamicznego,
olej rzepakowy

Karchochy odcinamy od góry, zostawiając 1/3 karczocha. Następnie odcinamy łodygę i pozbywamy się wszystkich listków z boku, pozbywamy się włóknistego rdzenia i na końcu dochodzimy do serca karczocha. Tak przygotowanego karczocha wkładamy do miski wypełnionej wodą i sokiem z cytryny. W trakcie obierania dobrze jest również karczocha smarować cytryną, aby za bardzo nam nie ściemniał! Postępujemy tak z pozostałymi karczochami.
Do garnuszka / rondelka wlewamy olej - musi być go tyle, aby karczochy swobodnie w nim pływały - to istotne! Do oleju dorzucamy dwa ząbki czosnku - zostawiliśmy je w łupince, następnie dodajemy liść laurowy, świeży rozmaryn, sól i suszone zioła. Kiedy olej zacznie się gotować po chwili dodajemy do niego karczochy - wyciągamy je z wody z dodatkiem soku z cytryny, najlepiej na papierowy ręcznik kuchenny i dokładnie osuszamy - zmniejszamy ogień i gotujemy karczochy przez 10 minut, po tym czasie dodajemy umyte i oszuszone pomidorki koktajlowe i gotujemy dalej przez około 5 minut. Na koniec dodajemy ocet balsamiczny i po przegotowaniu garnek ściągamy z ognia.
Karczochy przekładamy do słoika, zalewamy tłuszczem i przetrzymujemy w chłodnym ocienionym miejscu. Tłuszcz z konfitowania karczochów warto zachować w całości i używać do gotowania! Ma wspaniały aromat i smak!

Smacznego :) 






Krok po kroku - prosta droga do serca karczocha!







Popularne posty