poniedziałek, 14 września 2015

Pieczony kurczak z białą fasolą i pomidorkami

Kiedy pogoda za oknem jest ponura i siąpi deszcz najlepsze co można zrobić to szybko połączyć w jednym naczyniu obiad, wstawić go do piekarnika a samemu zaszyć się pod kocem.
Dziś proponujemy Wam pyszne danie obiadowe - kurczak pieczony w bulionie z białą fasolą i pomidorkami koktajlowymi. Pyszne i aromatyczne danie. Idealnie pasuje do niego pajda chleba czy ziemniaczki. Koniecznie spróbujcie! Zdecydowanie warto!



Składniki:

1 kg pałek kurczaka (ok. 7 sztuk),
puszka fasoli białej cannellini,
ok. 15 pomidorków koktajlowych,
ok. 200 ml bulionu warzywnego,
tymianek,
1 ząbek czosnku w łupinie,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka papryki,
2 łyżeczki za'ataru,
1/2 łyżeczki sumaku,
4 łyżki oleju,
pieprz


dodatkowo - natka pietruszki

Do naczynia żaroodpornego wsypać odsączoną fasolę, dodać pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, ząbek czosnku, a całość posypać tymiankiem i zalać bulionem warzywnym.
Kurczaka umyć, oczyścić i osuszyć, a następnie natrzeć przyprawami wymieszanymi z olejem. Tak przygotowanego kurczaka wyłożyć na fasoli i pomidorach i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez około 50 minut. 
Upieczonego kurczaka posypać natką pietruszki.
Smacznego :) 



2 komentarze :

  1. Fantastyczne zdjęcia:) I bardzo tak apetyczne danie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy! Kurczak jest przepyszny! Bardzo polecamy! :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...