poniedziałek, 7 września 2015

Sałatka z pieczonymi warzywami, soczewicą i łososiem

Ostatnio lubimy tego typu jedzenie - mieszanka pieczonych warzyw, ze świeżą sałatą, koniecznie z czymś gotowanym - tu soczewica i kuskus, z kawałkiem pieczonego łososia! Rany jakie to było pyszne! Pobudza kolorem, smakiem i aromatem - idealny comfort food na kapryśną pogodę za oknem. Koniecznie spróbujcie!


Składniki:

Pieczone warzywa:
1 średni kalafior,
3-4 marchewki,
2 mniejsze czerwone cebule,
1 łyżeczka kuminu,
1 łyżeczka mielonej kolendry,
1 łyżeczka sumaku,
1/2 łyżeczki soli,
4-5 łyżek oleju

Pieczony łosoś:
ok.200-300 g filet z łososia, 
1 duży ząbek czosnku,
skórka starta z cytryny,
1/2 łyżeczki za'ataru,
1/2 łyżeczki soli,
1-2 łyżki oleju

Dodatkowo:
1/3 szklanki czarnej soczewicy,
1/3 szklanki razowego kuskusu,
bulion warzywny,
mix sałat

Sos jogurtowy:
7 łyżek jogurtu naturalnego,
1 łyżka tahiny,
sok z 1/3 cytryny,
sól, pieprz

Kalafiora umyć i osuszyć, podzielić na małe różyczki. Marchewki umyć, obrać i pokroić w podłużne plasterki, cebule obrać i pokroić na ćwiartki. Przyprawy wymieszać w miseczce z olejem. Warzywa rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i polać przygotowaną mieszaniną przypraw.
Tak przygotowane warzywa wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na około 30 minut, po tym czasie warzywa lekko przesuwamy robiąc miejsce na łososia.
Łososia należy umyć i osuszyć, następnie wyłożyć na blaszkę i polać marynatą - w miseczce wymieszać przeciśnięty przez praskę czosnek, startą skórkę z cytryny, dodać za'atar, sól, pieprz i olej. Całość pieczemy dalej przez 15 minut.
Soczewicę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, z tą różnicą, że gotujemy ją w bulionie warzywnym, a nie w wodzie.
Kuskus wsypujemy do mieseczki, zalewamy bulionem warzywnym i zakrywamy talerzykiem - po 5-7 minutach kuskus jest już gotowy. Ilość płynu, którą zalewamy kuskus będzie podany na opakowaniu przez producenta.
W miseczce mieszamy ze sobą jogurt naturalny, tahinę, sok z cytryny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
W miseczkach nakładamy warstwowo wszystkie elementy sałatki, na koniec wykładając łososia i polewając całość sosem jogurtowym.

Smacznego :) 






6 komentarzy :

  1. Cudowne zdjęcia i ciekawa sałatka. Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy! Sałatka jest pyszna! Spróbuj koniecznie :)

      Usuń
  2. Nigdy nie jadłam takich smaków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może to dobry czas, żeby spróbować? :)

      Usuń
  3. Wygląda przepysznie ! Czas spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki wielkie! Koniecznie! Daj znać jak smakowała :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...