czwartek, 14 stycznia 2016

Pieczone donuty z czekoladą

Małe, urocze i jeszcze do zjedzenia! Czego tu nie lubić?
Pyszne, wilgotne i aromatyczne, a na koniec zatopione w czekoladzie!
Palce lizać! Dosłownie!
Najcudowniejsze w nich jest to, że jak schowacie je do pojemnika na żywność następnego dnia będą smakować jak pyszne, wilgotne pierniki w czekoladzie!
Koniecznie spróbujcie - jesteśmy ciekawi jak Wam zasmakują!


Składniki:

255 g mąki pszennej,
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody,
30 g kakao,
125 g cukru trzcinowego,
szczypta soli,
1/3 łyżeczki cynamonu,
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
1/4 łyżeczki mielonego anyżu,
1/5 łyżeczki mielonych goździków,
190 ml mleka,
2 duże jajka,
50 g roztopionego masła
skórka starta z dużej pomarańczy,
50 g groszków czekoladowych

dodatkowo : czekolada - u nas gorzka i starta skórka z pomarańczy

W jednej misce wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki - mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cukier, sól oraz przyprawy. W drugiej misce wymieszać ze sobą wszystkie mokre składniki - roztopione i przestudzone masło, roztrzepane jajka, mleko i skórkę startą z pomarańczy.
Suche składniki dokładnie połączyć z mokrymi - najlepiej przy pomocy trzepaczki, a następnie wmieszać czekoladowe groszki.
Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą, szeroką tylką o średnicy 1 cm, a następnie wyciskać ciasto do foremki do pieczenia donutów wcześniej wysmarowanej olejem rzepakowym.*
Donuty pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut.**
Upieczone donuty wykładamy na kratkę do wystudzenia, a następnie oblewamy je lub zanurzamy w czekoladzie.
Smacznego!

* Smarowanie tłuszczem można pominąć jeśli tak jak my używacie silikonowej foremki, aczkolwiek donuty ładniej odchodzą od formy, kiedy ją natłuścimy.
** Nasze donuty są malutkie - są średnicy 6 cm! Wyszło nam ok. 25 sztuk.



25 komentarzy :

  1. Jejku jakie one muszą być pyszne, a jakie są śliczne :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ogromnie się cieszymy, że donuty przypadły do gustu! :)

      Usuń
  2. Fantastyczne są!
    Takie czekoladowe to jest to;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak! Czekolada dobra na wszystko :)

      Usuń
  3. Ależ one wyglądają pięknie<3

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają mega apetycznie :D I ta czekolada... :D

    OdpowiedzUsuń
  5. To jest niesamowite, wyglądają ślicznie! I na pewno lepsze, niż te tradycyjne amerykańskie, z toną kalorii i tłuszczu.

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliczne maleństwa! :) a czy można je upiec bez blaszki do donutów? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowaliśmy niestety! Ciasto wyciskane jest tylką i podejrzewam, że mogłoby rozlać się na boki! Następnym razem spróbujemy zrobić partię bez blaszki i damy znać!

      Usuń
  7. Mniam, wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...