Pieczone donuty z czekoladą
Małe, urocze i jeszcze do zjedzenia! Czego tu nie lubić?
Pyszne, wilgotne i aromatyczne, a na koniec zatopione w czekoladzie!
Palce lizać! Dosłownie!
Najcudowniejsze w nich jest to, że jak schowacie je do pojemnika na żywność następnego dnia będą smakować jak pyszne, wilgotne pierniki w czekoladzie!
Koniecznie spróbujcie - jesteśmy ciekawi jak Wam zasmakują!
Pyszne, wilgotne i aromatyczne, a na koniec zatopione w czekoladzie!
Palce lizać! Dosłownie!
Najcudowniejsze w nich jest to, że jak schowacie je do pojemnika na żywność następnego dnia będą smakować jak pyszne, wilgotne pierniki w czekoladzie!
Koniecznie spróbujcie - jesteśmy ciekawi jak Wam zasmakują!
Składniki:
255 g mąki pszennej,
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody,
30 g kakao,
125 g cukru trzcinowego,
szczypta soli,
1/3 łyżeczki cynamonu,
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
1/4 łyżeczki mielonego anyżu,
1/5 łyżeczki mielonych goździków,
190 ml mleka,
2 duże jajka,
50 g roztopionego masła
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody,
30 g kakao,
125 g cukru trzcinowego,
szczypta soli,
1/3 łyżeczki cynamonu,
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
1/4 łyżeczki mielonego anyżu,
1/5 łyżeczki mielonych goździków,
190 ml mleka,
2 duże jajka,
50 g roztopionego masła
skórka starta z dużej pomarańczy,
50 g groszków czekoladowych
dodatkowo : czekolada - u nas gorzka i starta skórka z pomarańczy
W jednej misce wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki - mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cukier, sól oraz przyprawy. W drugiej misce wymieszać ze sobą wszystkie mokre składniki - roztopione i przestudzone masło, roztrzepane jajka, mleko i skórkę startą z pomarańczy.
Suche składniki dokładnie połączyć z mokrymi - najlepiej przy pomocy trzepaczki, a następnie wmieszać czekoladowe groszki.
Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą, szeroką tylką o średnicy 1 cm, a następnie wyciskać ciasto do foremki do pieczenia donutów wcześniej wysmarowanej olejem rzepakowym.*
Suche składniki dokładnie połączyć z mokrymi - najlepiej przy pomocy trzepaczki, a następnie wmieszać czekoladowe groszki.
Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą, szeroką tylką o średnicy 1 cm, a następnie wyciskać ciasto do foremki do pieczenia donutów wcześniej wysmarowanej olejem rzepakowym.*
Donuty pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut.**
Upieczone donuty wykładamy na kratkę do wystudzenia, a następnie oblewamy je lub zanurzamy w czekoladzie.
Upieczone donuty wykładamy na kratkę do wystudzenia, a następnie oblewamy je lub zanurzamy w czekoladzie.
Smacznego!
* Smarowanie tłuszczem można pominąć jeśli tak jak my używacie silikonowej foremki, aczkolwiek donuty ładniej odchodzą od formy, kiedy ją natłuścimy.
** Nasze donuty są malutkie - są średnicy 6 cm! Wyszło nam ok. 25 sztuk.
** Nasze donuty są malutkie - są średnicy 6 cm! Wyszło nam ok. 25 sztuk.