niedziela, 13 marca 2016

Błyskawiczne ciasto czekoladowe!

Mamy dzisiaj dla Was pyszne i błyskawiczne ciasto czekoladowe. Odkryliśmy je przez zupełny przypadek i robiliśmy już chyba z 5 razy! Wystarczy mieć tylko 5 składników, wymieszać je w dosłownie 3 minuty i piec w piekarniku przez 30 minut! Gotowe!
Smakuje pysznie bez dodatków, ale my lubimy dodać mu troszkę gracji - przykryć ubitą śmietanką z mascarpone i udekorować kawałkami truskawek, ziarenkami granatu i wiórkami gorzkiej czekolady!
Ciasto jest chrupkie z zewnątrz, a wilgotne i lekko płynne w środku! Smakuje absolutnie fantastycznie!
Koniecznie spróbujcie, bo to takie ciasto last minute - idealne dla niezapowiedzianych gości lub na dni, kiedy po prostu nie mamy ochoty na nic bardziej skomplikowanego i czasochłonnego!
Przepis pochodzi ze strony Top with Cinnamon.
Bardzo polecamy!



Składniki:

135 g solonego masła,
55 g kakao,
350 g cukru,*
130 g mąki,
3 jajka

Mąkę, cukier i kakao wsypać do miski i wymieszać, dodać roztopione i przestudzone masło oraz roztrzepane jajka - całość wymieszać przy pomocy trzepaczki i przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy o średnicy 20 cm - spód wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez ok 30 minut.**
Upieczone ciasto wykładamy na kratkę do wystudzenia.

dodatkowo:

180 ml śmietanki kremówki 30%,
100 g mascarpone,
2 łyżki cukru pudru,
truskawki,
granat,
gorzka czekolada

Śmietankę kremówkę połączyć z mascarpone i cukrem pudrem, a następnie ubić na gęsty krem.
Masę przyłożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylką z okrągłą końcówką o średnicy 1 cm - na wierzch upieczonego i wystudzonego ciasta wyciskać śmietankę ubitą z mascarpone.
Wierzch udekorować kawałkami truskawek i ziarenkami granatu.
Na sam koniec posypać wiórkami z gorzkiej czekolady - wystarczy tabliczkę czekolady ścierać ostrzem noża!

Smacznego! :)


* Cukru w cieście jest dużo, jak sami zauważycie i nie da się ukryć, że jest słodkie! My przeważnie dajemy ok. 320 g cukru i mały kawałek ciasta da Wam wystarczającą ilość słodyczy! Używamy dodatkowo ciemne i bardzo intensywne kakao!

** Wszystko zależy od piekarnika. Przed przeprowadzką piekliśmy ciasto ok. 35-40 minut, teraz pieczemy je minut 30! Według przepisu ciasto powinniśmy piec od 20 do 40 minut, w zależności od upodobań do stopnia wypieczenia ciasta!





5 komentarzy :

  1. Wspaniałe i przepięknie podane ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. No tak, piękne zdjęcia, ale dlaczego nie ma w przekroju ? Chciałabym zobaczyć jak wygląda w środku.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda jak dzieło sztuki, a te zdjęcia... ah, przepiękne :) Musi również wspaniale smakować!

    OdpowiedzUsuń
  4. Błyskawiczne, ale dekoracja: perfekcyjna;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...