Błyskawiczne ciasto czekoladowe!
Mamy dzisiaj dla Was pyszne i błyskawiczne ciasto czekoladowe. Odkryliśmy je przez zupełny przypadek i robiliśmy już chyba z 5 razy! Wystarczy mieć tylko 5 składników, wymieszać je w dosłownie 3 minuty i piec w piekarniku przez 30 minut! Gotowe!
Smakuje pysznie bez dodatków, ale my lubimy dodać mu troszkę gracji - przykryć ubitą śmietanką z mascarpone i udekorować kawałkami truskawek, ziarenkami granatu i wiórkami gorzkiej czekolady!
Smakuje pysznie bez dodatków, ale my lubimy dodać mu troszkę gracji - przykryć ubitą śmietanką z mascarpone i udekorować kawałkami truskawek, ziarenkami granatu i wiórkami gorzkiej czekolady!
Ciasto jest chrupkie z zewnątrz, a wilgotne i lekko płynne w środku! Smakuje absolutnie fantastycznie!
Koniecznie spróbujcie, bo to takie ciasto last minute - idealne dla niezapowiedzianych gości lub na dni, kiedy po prostu nie mamy ochoty na nic bardziej skomplikowanego i czasochłonnego!
Przepis pochodzi ze strony Top with Cinnamon.
Bardzo polecamy!
Koniecznie spróbujcie, bo to takie ciasto last minute - idealne dla niezapowiedzianych gości lub na dni, kiedy po prostu nie mamy ochoty na nic bardziej skomplikowanego i czasochłonnego!
Przepis pochodzi ze strony Top with Cinnamon.
Bardzo polecamy!
Składniki:
135 g solonego masła,
55 g kakao,
350 g cukru,*
130 g mąki,
3 jajka
55 g kakao,
350 g cukru,*
130 g mąki,
3 jajka
Mąkę, cukier i kakao wsypać do miski i wymieszać, dodać roztopione i przestudzone masło oraz roztrzepane jajka - całość wymieszać przy pomocy trzepaczki i przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy o średnicy 20 cm - spód wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez ok 30 minut.**
Upieczone ciasto wykładamy na kratkę do wystudzenia.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez ok 30 minut.**
Upieczone ciasto wykładamy na kratkę do wystudzenia.
dodatkowo:
180 ml śmietanki kremówki 30%,
100 g mascarpone,
2 łyżki cukru pudru,
180 ml śmietanki kremówki 30%,
100 g mascarpone,
2 łyżki cukru pudru,
truskawki,
granat,
gorzka czekolada
granat,
gorzka czekolada
Śmietankę kremówkę połączyć z mascarpone i cukrem pudrem, a następnie ubić na gęsty krem.
Masę przyłożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylką z okrągłą końcówką o średnicy 1 cm - na wierzch upieczonego i wystudzonego ciasta wyciskać śmietankę ubitą z mascarpone.
Wierzch udekorować kawałkami truskawek i ziarenkami granatu.
Masę przyłożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylką z okrągłą końcówką o średnicy 1 cm - na wierzch upieczonego i wystudzonego ciasta wyciskać śmietankę ubitą z mascarpone.
Wierzch udekorować kawałkami truskawek i ziarenkami granatu.
Na sam koniec posypać wiórkami z gorzkiej czekolady - wystarczy tabliczkę czekolady ścierać ostrzem noża!
Smacznego! :)
Smacznego! :)
* Cukru w cieście jest dużo, jak sami zauważycie i nie da się ukryć, że jest słodkie! My przeważnie dajemy ok. 320 g cukru i mały kawałek ciasta da Wam wystarczającą ilość słodyczy! Używamy dodatkowo ciemne i bardzo intensywne kakao!
** Wszystko zależy od piekarnika. Przed przeprowadzką piekliśmy ciasto ok. 35-40 minut, teraz pieczemy je minut 30! Według przepisu ciasto powinniśmy piec od 20 do 40 minut, w zależności od upodobań do stopnia wypieczenia ciasta!
** Wszystko zależy od piekarnika. Przed przeprowadzką piekliśmy ciasto ok. 35-40 minut, teraz pieczemy je minut 30! Według przepisu ciasto powinniśmy piec od 20 do 40 minut, w zależności od upodobań do stopnia wypieczenia ciasta!