wtorek, 8 marca 2016

Wontony z pieczoną kaczką i warzywami

Wybaczcie nam ciszę!
Ostatnie miesiące kręciły się tylko przy pracy i przy przeprowadzce!
Nawet nie spodziewaliśmy się, że tyle pracy i energii na to spożytkujemy!
Tyle lat mieszkania razem - wszystkie meble, sprzęty - wyszły z tego grube dziesiątki kartonów i 12 metrowy samochód od przeprowadzki! Mieliśmy na początku ambitny plan, że sami wszystko przewieziemy, poprzenosimy! Wszystko do czasu kiedy zaczęliśmy się wstępnie pakować! Zaczęliśmy od rzeczy do zdjęć, na które ciągle narzekamy, że jest ich za mało i za mało!
Wiecie jak w efekcie wyglądał dzień przeprowadzki? Przeprowadzało nas 5 panów, całość zaczęła się przed 8 rano, a zakończyła po 18! Przeprowadzka do innego miasta wygląda zupełnie inaczej niż ta z osiedla na osiedle!
Trwało to sporo, ale jesteśmy już na miejscu i mamy dla Was sporo dobrego!
Zaczynamy od pysznych i chrupiących wontonów z pieczoną kaczką i warzywami!
Jeśli nie jesteście fanami smażonego zróbcie normalne ciasto na pierożki - ugotujcie na parze lub w wodzie - będzie super! Choć polecamy Wam też upieczenie z tego przepisu samej kaczki, bo jest absolutnie przepyszna! Mocno się powstrzymywaliśmy od wyjadania mięsa kiedy szykowaliśmy farsz! Palce lizać!



Składniki:

ok. 1,6 kg kaczka,
1 łyżeczka soli,
1/2 łyżeczki mielonej kolendry,
2/3 łyżeczki nasion kozieradki,
1 łyżeczka pieprzu seczuańskiego,
1 łyżeczka imbiru,
1/3 łyżeczk płatków chili,
1 łyżeczka tajskiej pasty chili

dodatkowo:

opakowanie wontonów do smażenia w głębokim tłuszczu,
3 marchewki,
szczypiorek z dymką,
2 mniejsze łodygi selera naciowego,
300 g drobniej pokrojonej kapusty pekińskiej

W  moździerzu rozgnieść nasiona kozieradki i pieprz seczuański, przesypać następnie do miseczki do której wcześniej umieściliśmy resztę przypraw i dodać olej. Tak powstałą marynatą natrzeć wcześniej przygotowaną kaczkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok. dwóch - dwóch i pół godzin.*  Wystudzoną kaczkę podzielić na kawałki i posiekać drobno nożem. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach, seler naciowy i kapustę pekińską drobno pokroić. Z warzywami mamy dwie opcje - w przypadku kiedy chcemy je gotować na parze możemy seler czy marchewkę np. przesmażyć delikatnie na tłuszczu z pieczenia kaczki, ale możemy je również po prostu dodać do farszu i wymieszać z posiekanym mięsem kaczki.
Jeśli farsz jest za suchy dodajmy troszkę bulionu warzywnego!

Przygotujmy ciasto na wontony - używaliśmy gotowego ciasta. Na każdy kwadrat ciasta wykładaliśmy pełną łyżeczkę farszu, brzegi należy posmarować odrobiną wody i zlepić - początkowo jeden rożek z drugim przeciwległym, a następnie dodając pozostałe dwa rożki ciasta! Dokładnie zlepiając je na szczycie pierożka i na każdej krawędzi ciasta!

Gotowe pierożki smażymy na rozgrzanym głębokim tłuszczu do ładnego zrumienienia!
Pierożki możemy też ugotować w wodzie lub na parze - w parowarze - my tak często robimy - włączamy parowar na 5-7 minut i pierożki są gotowe!

Dobrze smakują podane z sosem słodko-kwaśnym czy ostrym na bazie chili!
Smacznego :)

*Naszą kaczkę piekliśmy w żeliwnym garnku, który po wyłączeniu piekarnika zostawiliśmy w piekarniku do wystudzenia - kaczka idealnie nam doszła! Była cudnie miękka i aromatyczna!



2 komentarze :

  1. O mamo, ale to musi być pyyyszne<3

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękne zdjęcia :) A nadzienie z kaczki brzmi bardzo kusząco!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...