czwartek, 18 sierpnia 2016

Pizza z sosem pomidorowym, bakłażanem, szynką dojrzewającą i oliwkami

Dzisiaj mamy dla Was coś super! Chrupiącą i zarazem puszystą pizzę!
My dodaliśmy do niej nasze ulubione dodatki - bakłażana, mozzarellę, szynkę dojrzewającą, pomidorki i nadziane oliwki! Smakuje fantastycznie! Koniecznie wypróbujcie - zdjęcia krok po kroku znajdziecie na Smacznej Stronie Tesco! Braliście już udział w konkursie Pięknie Podane? Udało Was się zgarnąć smaczne nagrody? 


Składniki:
( 2 pizze o średnicy 35 cm)

Pizza:
350 g mąki (typ 650),
7 g drożdży instant,
1/2 łyżeczki cukru,
3/4 łyżeczki cukru,
3 łyżki oliwy z oliwek,
250 ml letniej wody

Sos pomidorowy:

500 g przecieru pomidorowego,
1 ząbek czosnku,
suszone płatki chili,
świeża bazylia,
świeży tymianek,
świeże oregano,
cukier,
sól, pieprz

dodatkowo:

oliwki faszerowane fetą i serem mizithra,
1 bakłażan,
250 g mini mozzarelli,
250 g pomidorków koktajlowych,
200 g szynki dojrzewającej,
parmezan,
świeża bazylia,
świeża rukola

Do misy miksera nasyp odważoną wcześniej ilość mąki, drożdży, cukru i soli.
Następnie wlej oliwę i stopniowo podczas miksowania dodawaj wodę.
Ciasto wyrabiaj przez około 10 minut.
Wyrobione ciasto polej oliwą i uformuj kulę, przełóż do czystej miski i pozostaw do wyrośnięcia na około 50 minut.
Przecier pomidorowy przelej do niewielkiego garnuszka i zagotuj. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, płatki chili, przypraw cukrem, solą i pieprzem. Gotuj dalej do zredukowania, a pod koniec dodaj świeże zioła i jeszcze chwilę pogotuj.
Gotowy sos przełóż do miseczki, aby ostygnął.
Gdy ciasto już wyrośnie przy pomocy piąstki odgazuj go, a następnie podziel na dwie równe części i rozłóż równomiernie na dwie blaszki do pieczenia wysmarowane oliwą lub wyłożone papierem do pieczenia - blaszki o średnicy 35 cm. Tak przygotowane ciasto pozostaw do napuszenia na 20 minut w ciepłym miejscu.
Na gotowe ciasto rozsmaruj sos pomidorowy, na który następnie ułóż cienko pokrojone plastry bakłażana, plasterki szynki dojrzewającej, połówki pomidorów i pokrojone oliwki.
Na wierzch rozłóż mozzarellę i świeże listki bazylii.
Pizzę piecz w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez około 15 minut.
Upieczoną pizzę posyp listkami bazylii, świeżą rukolą i startym parmezanem.

Smacznego :) 



3 komentarze :

  1. Wspaniale wygląda ta pizza :) Zjadłabym taką, lubię też z salami zamiast szynki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pizza z rukolą zawsze jest pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie, niczym z prawdziwej włoskiej restauracji :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...