Pulpeciki z gorgonzolą w sosie z pieczonych pomidorów z papryką

Sezon pomidorowy w pełni, więc postanowiliśmy z niego skorzystać!
Co powiecie na pyszne i soczyste pulpeciki z serem gorgonzola? Zanurzone w sosie z pieczonych pomidorów z papryką i  pomidorkami koktajlowymi? To taki comfort food w najlepszym wydaniu!
Koniecznie z dodatkiem dużej ilości świeżych ziół!
Wszystkie wytyczne odnośnie stylizacji tego dania i zdjęcia krok po kroku z jego przygotowania znajdziecie na Smacznej Stronie Tesco! I koniecznie pamiętajcie o konkursie - smaczne nagrody do wygrania! :) 



Składniki:

500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,
75 g sera gorgonzola,
1 jajko,
drobno posiekana natka pietruszki,
tymianek,
2 ząbki czosnku,
suszone płatki chili,
sól, pieprz

Sos pomidorowy:

1 kg podłużnych pomidorów,
100 g pomidorków koktajlowych,
oliwa z oliwek,
suszone płatki chili,
ocet balsamiczna,
cukier,
sól, pieprz

2 łodygi selera naciowego,
1 marchewka,
1 ząbek czosnku,
świeże oregano,
sól, pieprz

dodatkowo:
100 g pomidorków koktajlowych,
1 czerwona papryka,
1 żółta papryka,
makaron Linguine,
świeża bazylia

Pomidorki myjemy i suszymy, a następnie kroimy na połówki.
Tak przygotowane pomidory układamy na blaszce, skrapiamy oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym. Przyprawiamy solą, pieprzem, suszonymi płatkami chili oraz szczyptą cukru.
Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 60 minut.
Do miski przekładamy zmielone mięso dodajemy pokruszony ser, wbijamy jajko i dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i suszonymi płatkami chili. Zawartość miski dokładnie mieszamy.
Z tak przygotowanego mięsa przy pomocy dłoni formujemy małe pulpeciki, które smażymy na rozgrzanej patelni do zrumienienia.
Seler naciowy oraz marchewkę myjemy, osuszamy i obieramy, a następnie kroimy w niewielkie kawałki. Warzywa wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i smażymy do lekkiego zrumienienia. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, świeże oregano i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Przesmażone warzywa przekładamy do pojemnika blendera, dodajemy upieczone wcześniej pomidory i całość blendujemy. Następnie przecieramy wszystko przez sito, aby pozbyć się pestek i skórek pomidorów. Sos pomidorowy przelewamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy do smaku.
Paprykę myjemy i kroimy w drobne paseczki, jednocześnie pozbywając się gniazd nasiennych. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Pomidorki i paprykę chwilę podsmażamy i dodajemy do sosu.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie makaron układamy na talerzu, polewamy sosem pomidorowym i nakładamy pulpeciki oraz warzywa.
Danie posypujemy świeżymi listkami bazylii.

Smacznego :)

Popularne posty