Muffinki z gorzką czekoladą i owocami sezonowymi

Lubimy muffinki - są takie szybke i bezproblemowe w przygotowaniu. Mięciutkie i pyszne, dodatkowo podane z aksamitnym i śmietankowym kremem, ze świeżymi owocami i wiórkami czekolady - czego tu nie lubić?
Zdjęcia z przygotowania muffinek znajdziecie na Smacznej Stronie Tesco, podajemy tam również TIPy z ich stylizacji! :) Pamiętajcie, że pomysły na wasze stylizacji takich muffinek mogą być nagrodzone pysznymi produktami od Tesco - KLIK - koniecznie weźcie udział w konkursie!



Składniki:
(12 sztuk)

100 g gorzkiej czekolady,
100 g masła,
2 jajka,
pół szklanki maślanki,
150 g cukru trzcinowego,
140 g mąki pszennej,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
szczypta soli,
100 g malin

dodatkowo:

250 g mascarpone,
250 g śmietanki kremówki,
2 łyżki cukru pudru,
świeże owoce - czerwone porzeczki, maliny,
50 g gorzkiej czekolady

Maliny i porzeczki umyj i osusz.
W małym garnuszku lub w mikrofalówce rozpuść tabliczkę czekolady i masło, następnie pozostaw do ostygnięcia. Dodaj jajka i całość dokładnie wymieszaj.
W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, dodaj wcześniej rozpuszczoną czekoladę z masłem i jajkami, a na koniec dodaj maślankę. Masę dobrze wymieszaj, a na koniec dodaj większość malin - pozostaw kilkanaście sztuk do dekoracji.
Tak przygotowaną masę przełóż do formy do pieczenia muffinek wyłożonej papilotkami, masę nakładaj tak na 3/4 wysokości papilotek. Na wierzch połóż po jednej malinie na każdą muffinkę i posyp kawałkami czekolady.
Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 17 minut.
Upieczone muffinki wystudź na kratce, a następnie udekoruj kremem. Mascarpone, śmietankę kremówkę i cukier puder umieść w pojemniku blendera i zmiksuj do uzyskania gęstego kremu.
Krem przełóż do rękawa cukierniczego z dekoracyjną końcówką i nakładaj go na muffinki.
Wierzch muffinek udekoruj świeżymi owocami i wiórkami czekolady.

Smacznego :) 




Popularne posty