Kakaowe gofry z brzoskwiniami i czekoladą
O rany, jakie to są cudnie chrupiące gofry! Chrupią i chrupią!
Pysznie kakaowe, z duszonymi brzoskwiniami i posypane wiórkami gorzkiej czekolady!
Musicie je spróbować!! KONIECZNIE!!!!!!
Przepis krok po kroku znajdziecie na Smacznej Stronie Tesco! Pamiętajcie też, że możecie wziąć udział w konkursie Pięknie Podane - czekamy na Wasze stylizacje!
Pysznie kakaowe, z duszonymi brzoskwiniami i posypane wiórkami gorzkiej czekolady!
Musicie je spróbować!! KONIECZNIE!!!!!!
Przepis krok po kroku znajdziecie na Smacznej Stronie Tesco! Pamiętajcie też, że możecie wziąć udział w konkursie Pięknie Podane - czekamy na Wasze stylizacje!
Składniki:
(15 sztuk)
(15 sztuk)
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej,
1/4 szklanki kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
3 łyżki cukru trzcinowego,
szczypta soli,
1 szklanka mleka,
1 szklanka maślanki,
75 g roztopionego masła,
2 jajka - białka i żółtka osobno
dodatkowo:
1 kg brzoskwiń,
sok z cytryny,
1 łyżeczka masła,
ew. cukier trzcinowy
1/4 szklanki kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
3 łyżki cukru trzcinowego,
szczypta soli,
1 szklanka mleka,
1 szklanka maślanki,
75 g roztopionego masła,
2 jajka - białka i żółtka osobno
dodatkowo:
1 kg brzoskwiń,
sok z cytryny,
1 łyżeczka masła,
ew. cukier trzcinowy
330 g śmietany kremówki,
250 g mascarpone,
cukier puder
gorzka czekolada
250 g mascarpone,
cukier puder
gorzka czekolada
Brzoskwinie umyj i pokrój na ćwiartki, przełóż do niewielkiego garnuszka.
Jeśli brzoskwinie nie są zbyt słodkie możesz je delikatnie osłodzić.
Następnie dodaj sok z wyciśnięty z połowy cytryny, masło i niewielką ilość wody - całość podgotuj.
W misce wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki: mąkę, kakao, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Natomiast w drugiej misce wymieszaj wszystkie mokre składniki: mleko, maślankę, rozpuszczone i przestudzone masło oraz roztrzepane żółtka jajek.
Połącz zawartości dwóch misek i stopniowo dodawaj wcześniej ubite na sztywno białka jajek.
Na dobrze rozgrzane formy gofrownicy nalewaj ciasto równomiernie i postępuj dalej zgodnie z instrukcją producenta gofrownicy.
Gofry odkładaj na kratkę do wystudzenia, a w między czasie ubij śmietankę kremówkę z mascarpone i cukrem pudrem - całość ubijaj do momentu, aż powstanie lekka i kremowa konsystencja.
Na lekko przestudzone gofry nałóż krem, lekko podgotowane kawałki brzoskwiń i całość skrop syropem z ich gotowania.
Wierzch gofrów posyp wiórkami gorzkiej czekolady!
Smacznego :)
Jeśli brzoskwinie nie są zbyt słodkie możesz je delikatnie osłodzić.
Następnie dodaj sok z wyciśnięty z połowy cytryny, masło i niewielką ilość wody - całość podgotuj.
W misce wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki: mąkę, kakao, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Natomiast w drugiej misce wymieszaj wszystkie mokre składniki: mleko, maślankę, rozpuszczone i przestudzone masło oraz roztrzepane żółtka jajek.
Połącz zawartości dwóch misek i stopniowo dodawaj wcześniej ubite na sztywno białka jajek.
Na dobrze rozgrzane formy gofrownicy nalewaj ciasto równomiernie i postępuj dalej zgodnie z instrukcją producenta gofrownicy.
Gofry odkładaj na kratkę do wystudzenia, a w między czasie ubij śmietankę kremówkę z mascarpone i cukrem pudrem - całość ubijaj do momentu, aż powstanie lekka i kremowa konsystencja.
Na lekko przestudzone gofry nałóż krem, lekko podgotowane kawałki brzoskwiń i całość skrop syropem z ich gotowania.
Wierzch gofrów posyp wiórkami gorzkiej czekolady!
Smacznego :)
mnj