Muffinki podwójnie czekoladowe
Ostatnimi czasy doba zdecydowanie jest dla nas za krótka, ale mimo zmęczenia ogromnie nas to wszystko cieszy co aktualnie dzieje się w naszym życiu!
Poznajemy nowych ludzi, bierzemy udział w fantastycznych projektach i współpracach, ale o tym po części już jutro, czekajcie cierpliwie ;)
A resztki wolnych chwil, które pozostają skupiamy się na naszym nowym współlokatorze, o którym mówiliśmy już kilkukrotnie na Facebook'u - mały, rudy i niezły rozrabiaka - na imię mu Gordon!
Imię ma wpasowane idealnie! W kuchni spędza chętnie czas z nami i uwielbia wszystko co związane z gotowaniem i pieczeniem! Smażenie, tłuczenie kotletów, miksowanie ciast czy nawet jak pieczemy ciasta on potrafi usiąść przed piekarnikiem i obserwować co się w środku dzieje :) Wszystko dla niego jest niesamowicie fascynujące!
A resztki wolnych chwil, które pozostają skupiamy się na naszym nowym współlokatorze, o którym mówiliśmy już kilkukrotnie na Facebook'u - mały, rudy i niezły rozrabiaka - na imię mu Gordon!
Imię ma wpasowane idealnie! W kuchni spędza chętnie czas z nami i uwielbia wszystko co związane z gotowaniem i pieczeniem! Smażenie, tłuczenie kotletów, miksowanie ciast czy nawet jak pieczemy ciasta on potrafi usiąść przed piekarnikiem i obserwować co się w środku dzieje :) Wszystko dla niego jest niesamowicie fascynujące!
Trochę nas nie było, więc mamy całkiem sporo zaległych przepisów, które uparcie czekają na dodanie! I dziś możemy Was zaprosić na pyszne czekoladowe mufinki! Są wspaniałe, mocno czekoladowe i wilgotne! Przepis od Lindy Lomelino - Call me cupcake!
Polecamy :)
Polecamy :)
Składniki:
300 g mąki,
80 g kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody,
1/4 łyżeczki soli,
250 g cukru,
100 g roztopionego masła,
250 ml maślanki,
2 duże jajka,
150 g posiekanej gorzkiej czekolady
250 g cukru,
100 g roztopionego masła,
250 ml maślanki,
2 duże jajka,
150 g posiekanej gorzkiej czekolady
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce wymieszać wszystkie mokre składniki (masło, maślankę i jajka) wraz z cukrem. Wymieszać zawartość obu misek - suche składniki dodać do mokrych i wymieszać do ich połączenia. Następnie dodać 3/4 posiekanej czekolady i wmieszać w masę. Nakładać ciasto do foremek do pieczenia muffinek wyłożonych papilotkami, następnie posypać pozostałą czekoladą.
Piec przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka.
Ps. Piekliśmy muffinki z połowy podanej porcji i wyszło nam 9 sztuk.
A na koniec... nasz Gordon!