Kotleciki warzywne z kaszą jaglaną podane z sałatą, sosem jogurtowym i świeżymi ziołami
Nastał już ten najcudowniejszy czas w roku, kiedy jest słonecznie i ciepło, kiedy to z wytęsknieniem sięgamy po te wszystkie wspaniałości matki natury! Wy pewnie tak jak i My, kiedy przychodzą cieplejsze dni moglibyście obyć się zupełnie bez mięsa i żyć tylko warzywami, dlatego mamy dla Was propozycję na fajny obiad! Nie dość, że ze sporą ilością warzyw, to jeszcze z wykorzystaniem kaszy jaglanej! Te kotleciki są pyszne! Koniecznie je spróbujcie!
Ps. A jeśli macie ochotę na wersję ze zdjęciami krok po kroku - serdecznie zapraszamy Was na Smaczną Stronę Tesco. Dodatkowo znajdziecie tam kilka informacji o stylizacji tego dania! :)
Ps. A jeśli macie ochotę na wersję ze zdjęciami krok po kroku - serdecznie zapraszamy Was na Smaczną Stronę Tesco. Dodatkowo znajdziecie tam kilka informacji o stylizacji tego dania! :)
Składniki
2 mniejsze cukinie,
150 g zielonego groszku,
1/4 szklanki kaszy jaglanej,
125 g riccoty,
40 g fety,
bułka tarta,
mąka pszenna,
jajko,
świeże liście mięty i bazylii,
1 duży ząbek czosnku,
sól, pieprz,
suszone płatki chili,
olej
Dodatkowo:
300 g jogurtu naturalnego,
50 g mascarpone,
1 ząbek czosnku,
sól, pieprz,
zielenina - sałata, rukiew wodna, rukola
Cukinię myjemy i osuszamy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach i posoloną pozostawiamy do odcieknięcia na sitku. W niedużym garnuszku z lekko osoloną i osłodzoną wodą podgotowujemy zielony groszek przez kilka minut, a następnie przelewamy na sitku zimną wodą - pozostawiamy do ostygnięcia, później go miksujemy.
Kaszę jaglaną przepłukujemy na sitku gorącą wodą, przekładamy do garnuszka zalewając 150 ml gorącej wody i lekko solimy. Gdy kasza zacznie się gotować dodajemy łyżkę oleju i gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu ok. 15 minut, po tym czasie kaszę musimy odparować poprzez uchylenie pokrywki garnka. Kaszę należy ponownie przykryć pokrywką i pozostawić jeszcze na kilka minut.
W misce umieścić wszystkie składniki kotlecików, dodajemy posiekane zioła, ricottę, pokruszoną fetę oraz jajko. Całość musimy dokładnie wymieszać i przyprawić do smaku. Dodajemy również przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz mąkę i bułkę tartą. Tych ostatnich składników dodajemy tyle, aby powstała masa nie była zbyt sucha.
Za pomocą dwóch łyżek formujemy kotleciki i smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia, a następnie przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym.
W miseczce mieszamy mascarpone z jogurtem naturalnym i dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, przyprawiamy solą i pieprzem. Do powstałego sosu możemy dodać świeże zioła, bądź ulubione przyprawy.
Za pomocą dwóch łyżek formujemy kotleciki i smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia, a następnie przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym.
W miseczce mieszamy mascarpone z jogurtem naturalnym i dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, przyprawiamy solą i pieprzem. Do powstałego sosu możemy dodać świeże zioła, bądź ulubione przyprawy.
Na talerzu rozsmarowujemy sos jogurtowy, układamy kilka kotlecików i sałatę.
Kotleciki świetnie smakują ze świeżym pieczywem.
Smacznego :)
Kotleciki świetnie smakują ze świeżym pieczywem.
Smacznego :)