środa, 19 sierpnia 2015

Łosoś z cukinią, bakłażanem i świeżymi ziołami

Coraz częściej tęsknimy za prostymi smakami, zwłaszcza kiedy mamy do dyspozycji naprawdę dobrej jakości produkty! Świeże sezonowe warzywa, aż proszą się o dodatek świeżych ziół.
A razem z soczystym kawałkiem ryby tworzą prosty, aromatyczny i lekki obiad. 
Nam bardzo smakował, może i Wy tęsknicie za takimi smakami? 



Składniki:
(3-4 osoby)

łosoś,
1 żółta cukinia,
1 zielona cukinia,
1 bakłażan,
1-2 ząbki czosnku,
świeży tymianek,
świeża bazylia,
rukola,
szczypta płatków chili,
sól, pieprz,
oliwa

Łososia umyć, oczyścić i osuszyć. Pokroić na kawałki i doprawić solą i pieprzem, a następnie przesmażyć z dwóch stron na patelni.
Cukinię i bakłażana pokroić na kostkę. Na rozgrzanej patelni, na oliwie przesmażyć bakłażana do lekkiego zrumienienia, a potem ściągnąć z patelni. Dolać trochę oliwy i wrzucić cukinię, przesmażyć delikatnie i połączyć z bakłażanem w miseczce. Na patelni przesmażyć lekko ząbek czosnku i dodać z powrotem warzywa - doprawić solą, pieprzem, delikatnie chili i sporą ilością świeżych ziół.
Warzywa wyłożyć na talerz, a na wierzch wyłożyć kawałki przesmażonego łososia.
Posypać jeszcze odrobiną świeżych ziół, rukolą i można dodatkowo zetrzeć trochę parmezanu.
Zjeść bez dodatków lub np ze świeżą bagietką.

Smacznego! :)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...