niedziela, 20 grudnia 2015

Świąteczne rogaliki drożdżowe pachnące kardamonem z marcepanem, suszonymi owocami i kandyzowanymi skórkami

Naszło nas na coś drożdżowego! Chcieliśmy suszonych owoców, zapragnęliśmy kandyzowanych skórek i marcepanu! Miał być placek, ale skończyło się na rogalach! Idealnie pasują do kubka gorącej czekolady czy pysznego domowego kakao!
Spróbujcie koniecznie!


Składniki:
(12 rogali)

475 g mąki pszennej tortowej,
200 ml mleka,
25 g świeżych drożdży,
100 g cukru,
2 jajka,
szczypta soli,
75 g miękkiego masła,
3/4 łyżeczki mielonego kardamonu,
1/4 łyżeczki mielonego imbiru,
1/5 łyżeczki mielonego anyżu,
75 g drobno pokrojonych suszonych moreli,
50 g drobno pokrojonej suszonej żurawiny,
25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
25 g kandyzowanej skórki cytrynowej,
25 g kandyzowanej skórki cytronu,
70 g marcepanu

dodatkowo: 1 jajko

Do misy miksera wsypać mąkę, dodać cukier i z grubsza wierzch wymieszać! Następnie zrobić dołek i pokruszyć do niego drożdże, a na koniec zalać połową ciepłego mleka!
Ostawiamy miskę na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować, a w tym czasie zajmujemy się siekaniem żurawiny i moreli - jeśli mamy większe skórki kandyzowane pokrójmy je też na mniejsze kawałki!
Kiedy drożdże zaczęły już ładnie pracować do miski dokładamy dwa jajka, dodajemy przyprawy, pokrojone suszone owoce oraz skórki!
Włączamy mikser na niskich obrotach, dodajemy resztę mleka i zwiększamy obroty! Po kilku minutach dodajemy partiami masło i wyrabiamy jeszcze 5 minut. Ciasto będzie klejące!
Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę - do podwojenia objętości. W międzyczasie marcepan kroimy na mniejsze kawałki.
Wyrośnięte ciasto odgazowujemy uderzeniem ręki, a następnie wykładamy na lekko obmączony blat i krótko wyrabiamy - możemy odrobinę podsypać mąką!
Następnie ciasto rozwałkowujemy na większe koło - średnicy około 40 cm, rozkładamy równomiernie kawałki marcepanu, przecinamy nożemy na 12 części i zwijamy rogaliki - od najszczerszej części do najwęższej!
Rogaliki wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i ostawić na 20-30 minut do napuszenia w ciepłe miejsce! Napuszone rogale smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 17 minut. 
Upieczone rogale wykładamy na kratkę do ostygnięcia!

Smacznego :)



8 komentarzy :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...