Fleur de sel caramels - Pyszne karmelki z wanilią i solą
Szybkie i proste karmelki - idealne do zapakowania w papierki i rozdania! Czyż to nie piękny jadalny prezent?
Są twarde, ale po chwili cudownie miękkną i stają się prawdziwymi "mordoklejkami"!
Koniecznie wypróbujcie!
Przepis od Yasmin Othman z książki "Atelier Confectionery".
Koniecznie wypróbujcie!
Przepis od Yasmin Othman z książki "Atelier Confectionery".
Składniki:
250g cukru,
125 ml śmietanki kremówki,
1 łyżka golden syrup / miodu,
125 ml śmietanki kremówki,
1 łyżka golden syrup / miodu,
30 g masła,
2 i 1/2 łyżeczki fleur de sel,
1 laska wanilii, wyskrobane ziarenka
2 i 1/2 łyżeczki fleur de sel,
1 laska wanilii, wyskrobane ziarenka
blacha o wymiarach 18x18
Do garnuszka z grubym dnem wlać śmietankę, dodać cukier, miód oraz masło.
Gotować na średnim ogniu i mieszać łyżką do czasu całkowitego rozpuszczenia cukru.
Kiedy cukier się rozpuści gotujemy dalej do czasu, aż osiągnie 125 stopni.
Następnie garnuszek ściągamy z ognia dodajemy łyżeczkę soli i wyskrobane ziarenka wanilii, dokładnie mieszamy i wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Tak przygotowane karmelki posypujemy pozostałą solą i odstawiamy do wystudzenia i zastygnięcia, na około 40 minut.
Po tym czasie ostrym nożem wykrajamy karmelki - lepiej kroi się nożem natłuszczonym olejem.
Karmelki przechowujemy w szczelnym pojemniku, najlepiej każdy karmelek zawinąć w papier lub w folię spożywczą, aby nie posklejały się ze sobą.
Gotować na średnim ogniu i mieszać łyżką do czasu całkowitego rozpuszczenia cukru.
Kiedy cukier się rozpuści gotujemy dalej do czasu, aż osiągnie 125 stopni.
Następnie garnuszek ściągamy z ognia dodajemy łyżeczkę soli i wyskrobane ziarenka wanilii, dokładnie mieszamy i wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Tak przygotowane karmelki posypujemy pozostałą solą i odstawiamy do wystudzenia i zastygnięcia, na około 40 minut.
Po tym czasie ostrym nożem wykrajamy karmelki - lepiej kroi się nożem natłuszczonym olejem.
Karmelki przechowujemy w szczelnym pojemniku, najlepiej każdy karmelek zawinąć w papier lub w folię spożywczą, aby nie posklejały się ze sobą.
Smacznego :)