Stek z rostbefu wołowego z sosem ziołowo-brzoskwiniowym

Od kilku miesięcy z Tesco pracowaliśmy nad nowym projektem! Chcemy wspólnie zainspirować Was do zwracania uwagi na wygląd dań! We wpisach będziemy radzić co zrobić, aby jedzenie było pięknie podane! Dziś zapraszamy Was na steka - przepis krok po kroku i nasze rady znajdziecie tu - Smaczna Strona Tesco! To już trzeci wpis z serii -  zobaczcie kotleciki warzywne i hot doga ze szparagami!

Dziś mamy pysznego steka! Podanego razem z sosem ziołowym z drobno pokrojoną ciasteczkową brzoskwinią! Świetnie pasuje z sezowanymi warzywami i smażonymi/pieczonymi ziemniaczkami!
Koniecznie spróbujcie!



Składniki:
200 g rostbefu - steku wołowego,
świeży rozmaryn,
ząbek czosnku

Sos ziołowo-brzoskwiniowy:

mały pęczek natki pietruszki,
mały pęczek świeżej bazylii,
garść świeżego tymianku cytrynowego,
garść świeżej mięty,
garść świeżego oregano,
3-4 brzoskwinie ciasteczkowe,
otarta skórka z połowy cytryny,
mały ząbek czosnku,
oliwa z oliwek,
sól, pieprz

dodatkowo:

fasolka szparagowa,
rukola,
małe ziemniaczki

Stek wyjmij z opakowania i umyj pod bieżącą wodą, osusz.
Do głębokiego talerza nalej oliwę z oliwek, dodaj pieprz, sól, rozmaryn i rozgnieciony ząbek czosnku. Do tak powstałej marynaty włóż mięso i pozostaw na jakiś czas. 
Wszystkie zioła umyj i osusz, drobno posiekaj. Brzoskwinie umyj, osusz i drobno pokrój.
Brzoskwinie i zioła przełóż do miseczki, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, skórkę otartą z połowy cytryny, oliwę oraz dopraw do smaku solą i pieprzem.
Mięso wyjmij z marynaty i smaż na bardzo rozgrzanej patelni przez kilka minut na każdej ze stron.
Gdy mięso będzie już usmażone odłóż je na talerz, aby odpoczęło.
Stek podajemy z nałożonym na wierzchu sosem ziołowo-brzoskwiniowym oraz świeżymi listkami rukoli, ugotowaną fasolką szparagową i podsmażonymi lub upieczonymi talarkami ziemniaczków.

Smacznego :) 

Popularne posty