wtorek, 20 grudnia 2016

Krem z pieczonych buraków


Mamy dla Was dzisiaj zupę krem z pieczonych buraków z dodatkiem pieczonego czosnku i świeżego tymianku! Jest pyszna, szybka i daje nam świetną alternatywę dla klasycznego świątecznego barszczyku! :) 
Krok po kroku z przygotowania zupy znajdziecie na Smacznej Stornie Tesco, wraz z naszymi tipami jak dobrze wystylizować danie i informacjami na co dobrze zwrócić uwagę! :) 



Składniki:

 1 kg buraków, 
1/2 - 1 l bulionu warzywnego,
2 ząbki czosnku,
sól,pieprz,
świeży tymianek,
śmietana,
olej rzepakowy

Dodatkowo:
ciemny chleb,
bryndza,
ew. świeży koperek/ świeży tymianek

Buraki oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Polewamy olejem rzepakowym i posypujemy świeżym tymiankiem, solą i pieprzem. Dodajemy ząbki czosnku i zawijamy w folie aluminiową. Tak przygotowane buraki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez ok. 60 minut lub do miękkości (czas pieczenia zależy od wielkości buraków).
Upieczone buraki zostawiamy do lekkiego przestudzenia i kroimy na mniejsze kawałki, a czosnek, który piekł się razem z burakami obieramy. Warzywa przekładamy do rondelka i zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem warzywnym. Całość dokładnie miksujemy i doprowadzamy do wrzenia, następnie zupę doprawiamy do smaku i dodajemy świeży tymianek. 
Zupę podajemy gorącą z kleksem śmietany na wierzchu i udekorowaną świeżym tymiankiem. Do zupy podajemy tosty z ciemnego pieczywa posmarowane bryndzą.

Smacznego :)


5 komentarzy :

  1. Jak ja uwielbiam Twoje zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię krem z buraka, pyszny i aromatyczny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odkąd pierwszy raz zrobiłam krem z pieczonych buraków, to mój ulubiony sposób. Jest wspaniały!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...