Tartaletki z kalerosse, gruszką, czerwoną cebulką i gorgonzolą

Na to warzywo czekaliśmy od dłuższego czasu! Kiedy na warsztatach z Fit&Easy dowiedzieliśmy się, że ma zostać wprowadzone do sprzedaży już przebieraliśmy nóżkami z radości! Mowa tu o Kalerosse™ - połączeniu brukselki i jarmużu! Małe warzywko, które ma pięknie karbowane liście w pięknym zielonym i fioletowym kolorze - zresztą zobaczcie na końcu postu jakie jest piękne!
Przygotowaliśmy dla Was szybkie tartaletki - z
Przygotowaliśmy dla Was szybkie tartaletki - z Kalerosse™ , gruszką, czerwoną cebulką, gorgonzolą i orzechami włoskimi! 



Składniki:

opakowanie ciasta francuskiego,
pół opakowania Kalerosse™ ,
gruszka,
1/2 czerwonej cebuli,
gorgonzola,
orzechy włoskie,
1 jajko,
10 łyżek śmietany kremówki,
sól, pieprz,
świeży tymianek


Ciasto francuskie kroimy na prostokątne kawałki, które smarujemy roztrzepanym jajkiem wymieszanym ze śmietanką kremówką z dodatkiem soli i pieprzu oraz ew. przeciśniętym przez praskę czosnkiem. 
Następnie układamy cienko pokrojone plasterki gruszki i cebulki, dodajemy małą główkę Kalerosse™ , pokruszoną gorgonzolę oraz posiekane z grubsza orzechy włoskie.
Całość polewamy jeszcze raz jajkiem wymieszanym ze śmietanką i tak przygotowane tartaletki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut.
Gotowe tartaletki posypujemy świeżym tymiankiem i ew. startym parmezanem.

Smacznego :) 














Popularne posty