niedziela, 1 września 2013

Najlepsze pieczone pomidory

Kiedy zobaczyłam te pomidory u Moniki, wiedziałam, że to będzie strzał w dziesiątkę!
Musiałam je zrobić! 
Cztery kilogramy zostały już tak upieczone - część została zjedzona od razu, część schowana do słoików na później, część wylądowała w pizzy, a część w zupie - ale o tym w następnym poście :)
Możecie być pewni, że jeszcze - póki sezon na pyszne pomidory trwa - zrobię je ponownie.
I Was zachęcam do ich zrobienia, pracy mało, a efekt końcowy powala na kolana!




Składniki:

2 kg pomidorów Lima,
ocet balsamiczny,
cukier,
suszone płatki chilli,
oregano,
oliwa

Pomidory umyć i wysuszyć. Przekroić na pół, rozłożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
Posypać cukrem, oregano, chilli, polać nieco octu balsamicznego i skropić delikatnie oliwą.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i od razu zmniejszyć temperaturę do 130 stopni, piec ok 
2 -3 godzin - najlepiej sprawdzać co jakiś czas stan ich upieczenia.
Nie mogą być wysuszone na wiór, mają być zeschnięte z zewnątrz, ale w środku jeszcze mieć pyszny i wilgotny miąższ.

Wspaniale smakują jeszcze ciepłe zajadane ze świeżutką bagietką.
Chcąc cieszyć się ich idealnym smakiem dzień czy kilka dni później wsadźcie je w słoiki.
Pozamykałam je w pół litrowych słoikach.

Pomidory w oliwie :

oliwa z oliwek,
czosnek*,
świeży tymianek,
świeże oregano,
pieczone pomidory

Pomidorki wkładamy do słoika, dokładając świeżych ziół i zmiażdżonych ząbków czosnku.
Zalewamy całość oliwą i zamykamy słoiczek. Najlepiej dać im dzień czy dwa, żeby przeszły aromatem.

Smacznego.

* u mnie 2 mniejsze ząbki na słoiczek











21 komentarzy :

  1. Monika dopadła i Ciebie:) warto było co?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie! Jak tylko będą pyszne pomidory będę je robić! Genialne! Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Moja babcia robiła niedawno i dostałam słoiczek, pycha! Nie ma to jak domowe :) Może zrobię swoje i ja? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie, są absolutnie obłędne! Domowe najlepsze :) Polecam i pozdrawiam!

      Usuń
  3. Wyglądają cudownie, ja przygotowałam w zeszłym roku. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! Wspaniałe są takie domowe pomidorki, prawda? Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. czy te pomidorki można długo trzymać w słoiczkach? Czy będą dobre do zjedzenia np. za rok?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak długo na pewno nie! Z pewnością wytrzymają dłużej jeżeli zaleje się je gorącą oliwą, ale czy wytrzymają rok, nie mam pojęcia! Zrobię próbę, ale o wyniku poinformuje później :) Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Ale obłędnie wyglądają. Mały nakład pracy, mały koszt, a można się cieszyć zimą własnymi suszonymi pomidorami na pizzy i w zapiekankach:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :) O tak, trzeba korzystać z sezonu na pomidory :) Pozdrawiam!

      Usuń
  6. Oj będę suszyć;] jestem uzależniona od suszonych pomidorków. A już pomału moje zapasy topnieją.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba, żeby rozkoszować się ich smakiem w zimę :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  7. Jak długo można je przechowywać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ok już doczytałam :P

      Usuń
    2. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  8. Odpowiedzi
    1. Smakują bombowo to prawda :) Pozdrawiam!

      Usuń
  9. Pięknie wyglądają! Aż chce się iść na targ, a potem do kuchni popracować z pomidorkami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak jest chęć trzeba iść i je zrobić, są pyszne! Polecam i pozdrawiam :)

      Usuń