Zupa dyniowa
Pyszna, szybka i pożywna zupa!
Idealna na chłodniejsze dni.
Dla tych co dynię uwielbiają i dla tych co jej jeszcze nie próbowali.
Zachęcam - dynia jest wspaniała, bardzo uniwersalna i zdrowa.
Kolor zachęci każdego :)
Zachęcam - dynia jest wspaniała, bardzo uniwersalna i zdrowa.
Kolor zachęci każdego :)
Składniki:
700 g obranej dyni - u mnie hokkaido,
1 cebula,
2 łodygi selera naciowego,
2 mniejsze marchewki,
3 ząbki czosnku,
2 ziemniaki,
125 g mascarpone,
1 litr bulionu warzywnego,
1/2 litra wody,
3/4 łyżeczki imbiru,
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,
sól, pieprz,
oliwa,
2 łyżki masła,
świeże liście szałwii
dodatkowo : bagietka, kilka plasterków szynki typu serrano, jogurt naturalny gęsty,
przesmażone listki szałwii
przesmażone listki szałwii
Cebulę, czosnek, seler naciowy i marchewkę oczyszczamy, drobno kroimy i przesmażamy w garnku na rozgrzanej oliwie z masłem. Po chwili zmniejszamy ogień i smażymy jeszcze około 7-10 minut. Po kilku minutach dorzucamy świeże listki szałwii. Kiedy warzywa będą miękkie zwiększamy ogień i dodajemy dynię oraz ziemniaki pokrojone w większe kawałki, całość jeszcze chwilę przesmażamy. Następnie wlewamy bulion i wodę, doprowadzamy do wrzenia i ponownie zmniejszamy ogień. Gotujemy około 30-40 minut. Doprawiamy imbirem, kminem, solą i pieprzem. Dodajemy mascarpone i całość dokładnie miksujemy przy pomocy blendera do uzyskania gładkiego kremu.
Zupa najlepiej smakuje podana z łyżką gęstego jogurtu naturalnego oraz przesmażonymi listkami szałwii. Idealnie do tego pasuje grzanka z bagietki, przesmażona na oliwie pozostałej ze smażenia szałwii, oraz delikatnie przesmażona w mniejszych kawałkach szynka typu serrano - chrupka i lekko słona.
Zupa najlepiej smakuje podana z łyżką gęstego jogurtu naturalnego oraz przesmażonymi listkami szałwii. Idealnie do tego pasuje grzanka z bagietki, przesmażona na oliwie pozostałej ze smażenia szałwii, oraz delikatnie przesmażona w mniejszych kawałkach szynka typu serrano - chrupka i lekko słona.
Smacznego :)