Zupa dyniowa


Pyszna, szybka i pożywna zupa! 
Idealna na chłodniejsze dni. 
Dla tych co dynię uwielbiają i dla tych co jej jeszcze nie próbowali.
Zachęcam - dynia jest wspaniała, bardzo uniwersalna i zdrowa.
Kolor zachęci każdego :) 





Składniki:

700 g obranej dyni - u mnie hokkaido,
1 cebula,
2 łodygi selera naciowego,
2 mniejsze marchewki,
3 ząbki czosnku,

2 ziemniaki,
125 g mascarpone,

1 litr bulionu warzywnego,
1/2 litra wody,
3/4 łyżeczki imbiru,
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,
sól, pieprz,
oliwa,
2 łyżki masła,
świeże liście szałwii

dodatkowo : bagietka, kilka plasterków szynki typu serrano, jogurt naturalny gęsty,
przesmażone listki szałwii


Cebulę, czosnek, seler naciowy i marchewkę oczyszczamy, drobno kroimy i przesmażamy w garnku na rozgrzanej oliwie z masłem. Po chwili zmniejszamy ogień i smażymy jeszcze około 7-10 minut.  Po kilku minutach dorzucamy świeże listki szałwii. Kiedy warzywa będą miękkie zwiększamy ogień i  dodajemy dynię oraz ziemniaki pokrojone w większe kawałki, całość jeszcze chwilę przesmażamy. Następnie wlewamy bulion i wodę, doprowadzamy do wrzenia i ponownie zmniejszamy ogień. Gotujemy około 30-40 minut. Doprawiamy imbirem, kminem, solą i pieprzem. Dodajemy mascarpone i całość dokładnie miksujemy przy pomocy blendera do uzyskania gładkiego kremu.

Zupa najlepiej smakuje podana z łyżką gęstego jogurtu naturalnego oraz przesmażonymi listkami szałwii. Idealnie do tego pasuje grzanka z bagietki, przesmażona na oliwie pozostałej ze smażenia szałwii, oraz delikatnie przesmażona w mniejszych kawałkach szynka typu serrano - chrupka i lekko słona.
Smacznego :) 











Popularne posty