środa, 18 września 2013

Zupa dyniowa


Pyszna, szybka i pożywna zupa! 
Idealna na chłodniejsze dni. 
Dla tych co dynię uwielbiają i dla tych co jej jeszcze nie próbowali.
Zachęcam - dynia jest wspaniała, bardzo uniwersalna i zdrowa.
Kolor zachęci każdego :) 





Składniki:

700 g obranej dyni - u mnie hokkaido,
1 cebula,
2 łodygi selera naciowego,
2 mniejsze marchewki,
3 ząbki czosnku,

2 ziemniaki,
125 g mascarpone,

1 litr bulionu warzywnego,
1/2 litra wody,
3/4 łyżeczki imbiru,
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,
sól, pieprz,
oliwa,
2 łyżki masła,
świeże liście szałwii

dodatkowo : bagietka, kilka plasterków szynki typu serrano, jogurt naturalny gęsty,
przesmażone listki szałwii


Cebulę, czosnek, seler naciowy i marchewkę oczyszczamy, drobno kroimy i przesmażamy w garnku na rozgrzanej oliwie z masłem. Po chwili zmniejszamy ogień i smażymy jeszcze około 7-10 minut.  Po kilku minutach dorzucamy świeże listki szałwii. Kiedy warzywa będą miękkie zwiększamy ogień i  dodajemy dynię oraz ziemniaki pokrojone w większe kawałki, całość jeszcze chwilę przesmażamy. Następnie wlewamy bulion i wodę, doprowadzamy do wrzenia i ponownie zmniejszamy ogień. Gotujemy około 30-40 minut. Doprawiamy imbirem, kminem, solą i pieprzem. Dodajemy mascarpone i całość dokładnie miksujemy przy pomocy blendera do uzyskania gładkiego kremu.

Zupa najlepiej smakuje podana z łyżką gęstego jogurtu naturalnego oraz przesmażonymi listkami szałwii. Idealnie do tego pasuje grzanka z bagietki, przesmażona na oliwie pozostałej ze smażenia szałwii, oraz delikatnie przesmażona w mniejszych kawałkach szynka typu serrano - chrupka i lekko słona.
Smacznego :) 











21 komentarzy :

  1. ale bym to zjadla! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do ugotowania :) Trzeba korzystać z sezonu dyniowego :) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Pyszna, szybka, pożywna i piękna do tego!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. dyniowa, moja ulubiona jesienna zupa! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja też :) Do tego jest tak uniwersalna, zmienia się w zależności od użytych dodatków!

      Usuń
  4. dzisiaj istny wysyp zup z dyni;) to chyba jedna z najbardziej lubianych jesiennych zupek!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I dobrze :) Ciesze się, że dynia jest coraz bardziej przez społeczeństwo doceniana :)

      Usuń
  5. Pięknie podana. I ten obłędny kolor. Ach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :) Uwielbiam kolor dyni - dosłownie słońce na talerzu :)

      Usuń
  6. O tak, zdecydowanie ten kolor mnie zachęcił ;) dyniowej muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :) Dyniowa zupka jest fantastyczna!

      Usuń
  7. Fantastyczna, zapisuję przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kolor przebił wszystko, lecę dziś po dynię !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Yuppi :) Ciesze się, że kolor zachęcił do zrobienia :) Pozdrawiam!

      Usuń
  9. Uwielbiam, i może sie powtarzam bo piszę to przy każdej dyniowej którą widzę :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wcale się nie dziwię, robię to samo :) Uwielbiam dyniową pod każdą postacią :)

      Usuń
  10. Hello dear how are you first of all I'm here to appreciate your work and keep working hard after to read this Zupa dyniowa recipe and all ingredient are easily available in market so glad and must try in soon in my home...

    OdpowiedzUsuń