piątek, 28 listopada 2014

Curry rybne


Już we wcześniejszych rybnych wpisach (o mulach i zupie rybnej) pisaliśmy Wam o wspaniałym asortymencie produktów w sklepach MAKRO! Jesteśmy wielkimi fanami ryb i owoców morza, do tego stopnia, że z chęcią jedlibyśmy je o każdej porze dnia i nocy! 
Kiedy wczoraj chodziliśmy po MAKRO, spoglądaliśmy na te wszystkie świeże, wędzone oraz mrożone ryby i owoce morza nasze ślinianki zaczęły mocniej pracować!
Krewetki duże i małe, ośmiornice - od malutkich baby do całkiem pokaźne okazy! Kalmary, wiele odmian małży, ostrygi, tuńczyki, dorady i piękne raki! A to wszystko na wyciągnięcie ręki! Za każdym razem zachwyca nas ten wybór i za każdym razem wychodzimy z czymś nowym do spróbowania!


Pogoda nas ostatnio nie rozpieszcza, więc nasz rybny wybór padł na coś co podbudzi nasze zmysły i kolorowo pobudzi do życia oraz doda energii!
Dzisiaj mamy dla Was szybką i super prostą propozycję na obiad dla całej rodziny.
Curry z dorszem, krewetkami, groszkiem cukrowym i szpinakiem - bardzo aromatyczne i cudownie rozgrzewające danie. Przenikające się aromaty przypraw, mleczka kokosowego i pomidorów pobudzają zmysły i idealnie rozgrzewają w jesienny, listopadowy dzień. 






Składniki:

700 g dorsza,
15 krewetek,
150 g groszku cukrowego,
100 g szpinaku,
1 puszka mleczka kokosowego (400ml),
1 puszka krojonych pomidorów (400ml),
100 ml wody,
1 duża szalotka,
1 większy ząbek czosnku,
1 łodyga trawy cytrynowej,
1/2 łyżeczki kolendry,
1/2 łyżeczki kuminu,
1/2 łyżeczki imbiru,
3/4 łyżeczki kurkumy,
1/2 łyżeczka ostrej papryki,
szczypta suszonych płatków chili,
sól, pieprz,
olej

dodatkowo: papryczka chilli, świeża kolendra


Rybę umyć, oczyścić z ewentualnych ości i skóry. Osuszyć i pokroić w większą kostkę - mniej więcej 2 cm. Krewetki umyć, oczyścić i osuszyć.
Na patelni rozgrzać olej i wrzucić drobno pokrojoną cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć na wolnym ogniu przez około 3-5 minut. Kiedy cebulka jest już przesmażona dodajemy przyprawy i zmiażdżoną trawę cytrynową, całość przesmażamy jeszcze kolejne 3 minuty.
Kiedy uwolni się już piękny aromat przypraw dodajemy mleczko kokosowe, pomidory i wodę, dobrze mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy całość zacznie się już gotować zmniejszamy ogień i gotujemy dalej 3-4 minuty, następnie dodając kawałki ryby oraz krewetki. Kiedy znowu curry nam się zagotuje, gotujemy dalej 5 minut na małym ogniu, następnie dodajemy groszek cukrowy i gotujemy dalej 10 minut. Na koniec dodajemy szpinak, gotujemy jeszcze kolejne 2 minuty i całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gorące curry podajemy z ugotowanym na sypko ryżem basmati, udekorowane papryczką i listkami świeżej kolendry.

Smacznego :)








4 komentarze :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...