Ciasto ze śliwkami
Dzisiejsza propozycja to super prosty i super smaczny placek, do którego pasują wszystkie owoce! U nas skończyło się na śliwkach, bo w sezonie musi być chociażby jeden wypiek ze śliwkami! Prawda?
Przepis od niezawodnej Doroty z Moich Wypieków!
Składniki:
160 ml oleju słonecznikowego,
1 szklanka drobnego cukru do wypieków,
1 duże jajko,
skórka otarta i sok wyciśnięty z 1 cytryny,
600 g jogurtu greckiego,
500 g mąki pszennej tortowej,
2 łyżeczki sody oczyszczonej,
600 - 700 g dowolonych owoców ( u nas duże śliwki)
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej!
160 ml oleju słonecznikowego,
1 szklanka drobnego cukru do wypieków,
1 duże jajko,
skórka otarta i sok wyciśnięty z 1 cytryny,
600 g jogurtu greckiego,
500 g mąki pszennej tortowej,
2 łyżeczki sody oczyszczonej,
600 - 700 g dowolonych owoców ( u nas duże śliwki)
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej!
W misce wymieszać trzepaczką do połączenia olej, cukier, jajko, skórkę i sok z cytryny.
Następnie dodać jogurt i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z sodą i połączyć z masą.
Ciasto powinno wyjść gęste.
Ciasto pieczemy w blaszce o wymiarach 22 x 33 cm*, wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną formę wykładamy ciasto, dokładnie wyrównujemy i układamy na wierzchu owoce - stroną rozciętą do góry.
Ciasto pieczemy w 160 stopniach przez około 50-60 minut, do tzw. suchego patyczka.
Upieczone ciasto wyjąć, wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)
Ciasto pieczemy w 160 stopniach przez około 50-60 minut, do tzw. suchego patyczka.
Upieczone ciasto wyjąć, wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)
Ps. My piekliśmy ciasto w 20 cm formie do tarty i drugiej małej foremce!
Do ciasta możemy dodać posiekany świeży tymianek, aby dodać trochę świeżego aromatu :)
Do ciasta możemy dodać posiekany świeży tymianek, aby dodać trochę świeżego aromatu :)