Risotto ze szparagami, cukrowym groszkiem i żółtą cukinią
Dzisiaj pyszna i szybka propozycja, aby skorzystać z dobrodziejstw warzyw!
Risotto jest pyszne samo, ale będzie też dobrą alternatywą do np. grillowanego mięsa czy ryby.
Bardzo polecamy!
Bardzo polecamy!
Składniki:
1 szklanka ryżu arborio,
1 1/2 szklanka bulionu warzywnego,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
1 pęczek zielonych szparagów,
100 g cukrowego groszku,
1/2 żółtej cukinii,
szczypta tymianku,
szczypta suszonych płatków chilli,
starty parmezan,
olej + łyżka masła
Na patelni rozgrzać olej z łyżką masła i przesmażyć drobno pokrojoną cebulkę do zeszklenia, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili dodać ryż. Chwilę należy ryż przesmażyć, a kiedy już wszystkie ziarna są przesmażone wlewamy na patelnię chochelkę wrzącego bulionu warzywnego. Często mieszając gotujemy do momentu, aż bulion wyparuje i uzupełniamy zawartość patelni kolejną chochelką bulionu. Ponawiamy proces do czasu, aż ryż delikatnie zacznie przywierać od dołu do patelni, następnie dorzucamy pokrojone na 2-3 części groszki cukrowe, a po 3-4 minutach dodajemy pokrojone na ćwiartki plasterki cukinii. Po kolejnych 2 minutach dorzucamy pokrojone łodygi szparagów (szparagi pokroiliśmy na 3 kawałki), a po kolejnych 2 minutach dorzucamy główki szparagów. Cały czas podczas procesu gotowania dbamy o to, aby uzupełniać bulion na patelni.
Na koniec doprawiamy risotto suszonymi płatkami chili i szczyptą świeżego tymianku.
Risotto wykładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem.
Risotto wykładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem.
Smacznego :)