Chleb polski na zakwasie


Tak dawno już nie piekliśmy chleba.
Zatęskniliśmy za domowym pieczywem.
Zapomnieliśmy już jak piękny unosi się zapach w całym domu kiedy pieczywo piecze się w piekarniku! 
Pyszny chleb!
Chrupiąca skórka i mięsisty miąższ idealnie współgrały ze świeżym masłem i jeszcze ciepłą domową konfiturą truskawkową!
Niebo! Idealne rozpoczęcie dnia!

Przepis na chleb znaleziony na Moje Wypieki, w oryginale od Tatter.


Składniki:

200 g zakwasu żytniego,
550 g mąki pszennej chlebowej (u nas typ 650),
50 g mąki pszennej razowej lub otrąb owsianych (u nas mąka typ 2000),
1 łyżeczka słodu (u nas 1 łyżeczka cukru trzcinowego),
1 płaska łyżka soli,
300 g letniej wody, 
opcjonalnie - 1/4 - 1/2 łyżeczki suchych drożdży

Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce, a następnie wyrobić elastyczne i gładkie ciasto - wyrabialiśmy przy pomocy robota przez około 7-10 minut na średniej mocy.
Kiedy ciasto jest już wyrobione przykrywamy je szczelnie folią spożywczą i odkładamy w ciepłe miejsce na 2-2 1/2 godziny, w tym czasie składamy ciasto 2-3 razy.
Po upływie tego czasu należy uformować okrągły bochenek i umieścić w koszyku do wyrastania lub włożyć do dużej keksówki lub dwóch mniejszych wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Odkładamy do wyrastania w ciepłe miejsce na mniej więcej 1 - 1 1/2 godziny.
Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 stopni z parą przez 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 230 stopni i pieczemy jeszcze około 30 minut. Jeśli pieczemy w keksówce lepiej wyciągnąć z niej chleb wcześniej, aby się dobrze dopiekł bez foremki. 
Upieczony chleb postukany od dołu musi wydawać głuchy odgłos. 
Studzimy na kratce.

Smacznego :)


Popularne posty