Muffinki czekoladowe z truskawkami, czekoladą, siekanymi migdałami i kremem kawowym
Mamy dzisiaj dla Was deserową propozycję - puszyste czekoladowe muffinki obtoczone w czekoladzie z siekanymi migdałami i kremem kawowym. Szybkie, proste i efektowne!
Składniki:
(10 sztuk)
120 g mąki pszennej,
25 g kakao,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
szczypta soli,
100 g cukru,
30 g rozpuszczonego masła,
75 ml maślanki,
1 jajko,
100 g konfitury truskawkowej
200 g mascarpone,
130 ml śmietanki 30 %,
2 łyżki cukru pudru,
2 łyżki wrzątku + 1 pełna łyżeczka kawy rozpuszczalnej
gorzka czekolada,
siekane migdały,
truskawki
W misce wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki - mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól oraz cukier. W drugiej misce wymieszać wszystkie mokre składniki - rozpuszczone i przestudzone masło, maślankę, roztrzepane jajko oraz konfiturę truskawkową. Następnie mokre składniki wlać do suchych i wymieszać do połączenia.
Masę przełożyć do blachy na muffinki wyłożonej papilotkami - podzielić na 10 części - piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15-18 minut.
Upieczone muffinki wyłożyć na kratkę i zostawić do wystudzenia.
W szklance wymieszać 2 łyżki wrzątku z łyżeczką kawy rozpuszczalnej - pozostawić do wystudzenia.
Mascarpone, śmietankę i cukier puder zmiksować do uzyskania gęstego kremu, na koniec dodać przestudzoną kawę i jeszcze chwilę zmiksować. Przygotowany krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdrobną końcówką - u nas 1M od Wilton'a.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, każdą muffinkę obtoczyć po bokach czekoladą, a następnie obsypać drobno siekanymi migdałami. Na tak przygotowane muffinki przy pomocy rękawa cukierniczego wycisnąć krem i udekorować połową truskawki.
Podawać natychmiast.
Smacznego :)