Akademia CookUp - Warsztaty sommelierskie
Nie tak dawno odbyły się ostatnie zajęcia w Akademii CookUp!
Tym razem przyszedł czas na poznanie się z winami. W ich świat wprowadził nas Łukasz Bester - dyplomowany sommelier.
Szalenie sympatyczny, z ogromną wiedzą, pasją i uroczym uśmiechem! Odpowiadał na każde nurtujące nas pytania, skłaniał do oceniania win i poszukiwania win dla nas idealnych.
Szalenie sympatyczny, z ogromną wiedzą, pasją i uroczym uśmiechem! Odpowiadał na każde nurtujące nas pytania, skłaniał do oceniania win i poszukiwania win dla nas idealnych.
Zajęcia odbyły się w bardzo gorący dzień i po całym dniu na słońcu, w upale, zmęczeni - marzyliśmy, aby się zrelaksować i właśnie w takim klimacie zorganizowane były zajęcia!
Kameralna klimatyzowana salka, w której po każdej kolejnej otwartej butelce wina unosił się winny aromat, a my przegryzaliśmy przygotowane dla nas sery, bagietki z oliwkami i winogrona. Siedzieliśmy na krzesłach barowych, dostając co chwila nowe wino do wypróbowania i ocenienia. To był idealnie zakończony dzień!
Kameralna klimatyzowana salka, w której po każdej kolejnej otwartej butelce wina unosił się winny aromat, a my przegryzaliśmy przygotowane dla nas sery, bagietki z oliwkami i winogrona. Siedzieliśmy na krzesłach barowych, dostając co chwila nowe wino do wypróbowania i ocenienia. To był idealnie zakończony dzień!
Te zajęcia to nie tylko próbowanie win, ale poznanie wszystkiego co ich dotyczy!
Łukasz Bester przygotował dla nas arkusz ocen win i namawiał do jego wypełniania, aby nauczyć się skupiać na tym co w winach najważniejsze, abyśmy sami tym sposobem oceniali w domu wina, a dzięki temu będziemy wiedzieli co nam danych winach najbardziej smakowało, czy wyróżnia je dany szczep czy rejon. W arkuszu ocen było kilka rzeczy do ocenienia - jeśli chodzi o wzrok - czy wino jest klarowne, jaką ma barwę i aby ocenić jego lepkość. Jeśli chodzi o nos musimy ocenić jego jakość i czystość, to samo dotyczy ust. Jest też ogólna ocena - finezja wina, jego złożoność i długość.
Na zajęciach próbowaliśmy 8 różnych win - od białego musującego, przez różowe i czerwone. Rozróżnialiśmy smaki i różnice między winami beczkowanymi i tymi butelkowanymi.
Zostaliśmy przyuczeni co to konkretnie jest wino, jaki jest jego skład, jak powinna wyglądać odpowiednia dekantacja wina - czyli jego odpowietrzenie.
Jak powinno być wino przechowywane - w jakich temperaturach, pozycjach i pomieszczeniach.
Padło wiele nowych słów jak terroir, apelacja czy choociażby winifikacja.
Słuchaliśmy o odmianach, szczepach winogron czy o elementach winnego grona. Poznaliśmy najpopularniejsze odmiany winogron - zarówno białych, jak i czerownych, ich pochodzenie, występowanie i charakterystykę.
Padło wiele nowych słów jak terroir, apelacja czy choociażby winifikacja.
Słuchaliśmy o odmianach, szczepach winogron czy o elementach winnego grona. Poznaliśmy najpopularniejsze odmiany winogron - zarówno białych, jak i czerownych, ich pochodzenie, występowanie i charakterystykę.
Wiemy już jak są serwowane wina, wiemy, że są odpowienie rodzaje butelek dla rejonu.
Jakie rozróżniamy rodzaje zamknięć i jakie powinny być temperatury podawania win - z dokładnym podziałem na np. szampany rocznikowe czy nie rocznikowe czy wina czerwone lekkie i owocowe a te o ciężarze pośrednim.
Wiemy już jakie są rozpoznawane wady wina i ile z nich jesteśmy w stanie sami ocenić. Jak powinniśmy postępować z winem wlanym nam do kieliszka, jaki ruch kieliszkiem wykonywać, aby ocenić jego jakość.
Wiemy już jakie są rozpoznawane wady wina i ile z nich jesteśmy w stanie sami ocenić. Jak powinniśmy postępować z winem wlanym nam do kieliszka, jaki ruch kieliszkiem wykonywać, aby ocenić jego jakość.
A na końcu poszliśmy do doboru wina do potraw, a to było wyjątkowo ciekawe, bo nie kierujemy się tylko rodzajem mięsa czy ryb, ale różnież sposobem jego przygotowania.
Zajęcia oczarowały nas do tego stopnia, że nawet planując przyjęcia w domu odnosimy się do atmosfery z zajęć, więc jeśli marzycie o dobrze spędzonym popołudniu z pysznymi winami z całego serca polecamy!