wtorek, 30 czerwca 2015

Zupa pomidorowa z rybą, cukinią i świeżym ziołami. Giancarlo Russo i Philipiak Milano.


Jakiś czas temu mieliśmy przyjemność uczestniczyć w warsztatach zorganizowanych przez firmę Philipiak Milano, a gotował z nami sam Giancarlo Russo! 
Spotkanie miało na celu pokazać nam jak przygotowywać świeże i zdrowe produkty tak, aby podczas obróbki termicznej nie traciły cennych wartości odżywczych - więdzę swą przekazywał nam Giancarlo oraz ekspert ds. odżywiania dr hab. Dariusz Włodarek - kierownik Zakładu Dietetyki SGGW.

Od pierwszej chwili jak zobaczyliśmy garnki firmy Philipiak aż oniemieliśmy - są niesamowite! Jak one pięknie błyszczą! Są tak funkcjonalne i stworzone w taki sposób, aby wszystko zgrabnie w nich pomieścić! I jeszcze ten piękny zestaw noży! W szklanym bloku! Ciągle się zastanawiamy, czy gdybyśmy mieli taki zestaw noży czy byłby on używany, czy byłby najpiękniejszą ozdobą naszej kuchni! Przyznajcie, wygląda cudownie!?!

Podczas warsztatów przygotowanych zostało kilka dań - zupa z żabnicy z warzywami, mule na parze z sokiem z cytryny, szparagi na parze czy chociażby miętowe naleśniki z malinami i malinowym dressingiem - z tego co zauważyliśmy naleśniki podbiły serca wszystkich - były przygotowane na patelni groszkowej bez tłuszczu! Nam bardzo spodobała się zupa - szalenie prosta, bez soli, bez tłuszczu - jest bardzo świeża w smaku i pyszna! My dziś troszkę ją zmienimy i mamy nadzieję, że przepis Wam się spodoba! 


Składniki:

700 ml passaty pomidorowej,
500 ml wody,
1 średnia marchewka,
1 większa szalotka,
1/2 mniejszej cukinii zielonej,
1/2 mniejszej cukinii żółtej,
300 g świeżego dorsza,
70 g zielonego groszku,
świeże zioła - bazylia, bazylia grecka, estragon, natka pietruszki

W garnuszku zagotować wodę z passatą pomidorową, następnie dodać pokrojoną marchewkę i drobno posiekaną cebulkę. Zmniejszyć gaz i gotować około 20 minut, do czasu, aż marchewka będzie miękka. Następnie dodać pokrojonego w większą kostkę dorsza i dalej gotować około 5 minut, uważając aby ryba się nie rozpadła. Przed końcem gotowania dorzucić pokrojony w mniejsze kawałki zielony groszek i posiekane świeże zioła.
Cukinie pokroić przy pomocy obieraczki julienne na cieniutkie paseczki.
Zupę nakładać do miseczek, podać z surowymi, cieniutkimi paseczkami cukinii i świeżymi ziołami.
Świetnie smakuje ze grzankami.

Smacznego :)







2 komentarze :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...