poniedziałek, 7 grudnia 2015

Filet z dorsza z bobem i pieczarkami w sosie limonkowym

Dzisiaj mamy dla Was pyszny przepis z najnowszej książki Lidla - Ryby są pyszne - więcej o książce tu - KLIK. Przepis został stworzony przez Karola Okrasę, a rybką i zdjęciami zajął się dla Was Tomek! Dorsz z pieczarkami, bobem, mleczkiem kokosowym i limonką! My zamieniliśmy bazylię tajską na kolendrę i dodaliśmy mniej masła - polecamy! :)

Dorsz w marynacie:

1 ząbek czosnku, posiekany,
2 łyżki miodu,
2 łyżki sosu sojowego,
skórka starta z 1/2 limonki,
sól, pieprz,
oliwa z oliwek,
4 listki bazylii tajskiej - u nas garstka łodyg świeżej kolendry,
500 g filetów z dorsza

Bób z pieczarkami:

oliwa z oliwek
250 g pieczarek, pokrojonych na ćwiartki,
100 g masła - u nas 50 g,
sól, pieprz,
2 ząbki czosnku pokrojone w plastry,
500 g bobu,
kilka gałązek bazylii tajskiej, posiekanych - dodaliśmy kolendry,

Sos:

200 ml mleczka kokosowego,
sól, pieprz,
sok i skórka starta z 1 limonki,
1 łyżeczka miodu,
1 łyżeczka sosu sojowego,
4 gałązki bazylii tajskiej - dodaliśmy kolendry,
30 g masła

Składniki marynaty przekładamy do miski, mieszamy.
Dorsza myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika kuchennego, kroimy na mniejsze kawałki.
Część marynaty przekładamy do naczynia żaroodpornego, w marynacie układamy kawałki dorsza.
Piecczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (termoobieg) przez 2-3 minuty.
Następnie wyjmujemy dorsza z piekarnika, ponownie obtaczamy w marynacie i wstawiamy do piekarnika na kolejne 5 minut (czas pieczenia jest uzależniony od grubości filetów).
Wyjmujemy z piekarnika, zbieramy pędzlem marynatę i rozsmarowyjemy ją na powierzchni ryby. 

Pieczarki przesmażamy na rozgrzanej oliwie, następnie dodajemy masło, sól, pieprz, pokrojony czosnek, całość smażymy do zarumienienia pieczarek. Dodajemy bób smażymy. Po podsmażeniu zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy posiekaną bazylię/kolendrę.

Na czystą patelnię wylewamy mleczko kokosowe, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy skórkę i sok z limonki, miód, sos sojowy i kilka listków bazylii/kolendry. Dodajemy masło, całość gotujemy na wolnym ogniu około 3-4 minut, by sos zgęstniał.

Sos wykładamy na talerz, na sosie układamy bób z pieczarkami, a na nich kładziemy porcję upieczonego dorsza. Całość dekorujemy świeżymi ziołami.

Smacznego :)



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...