środa, 4 września 2013

Zupa z pieczonych pomidorów


Lubię zupy.
Czasami mam ochotę na takie z ogromną ilością pływających warzyw,
czasami do szczęścia potrzebna mi tylko miseczka kremowej zupy. 
Kiedy mamy już upieczoną całą masę pomidorów możemy szybko wyczarować pyszny obiad.
Zapraszam Was dzisiaj na pyszną, rozgrzewającą zupę z pieczonych pomidorów.




Składniki:

900 g upieczonych pomidorów*,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
1 marchewka,
1 łodyga selera naciowego,
700 ml bulionu warzywnego,
garść świeżych liści bazylii,
kilka gałązek świeżego tymianku
ew. jogurt naturalny, mascarpone czy śmietana

Cebulę, czosnek, marchewkę i seler naciowy - oczyszczamy i drobno kroimy, wrzucamy do garnka na rozgrzaną oliwę. Po chwili zmniejszamy ogień i smażymy ok. 7-10 minut. Kiedy warzywa są już miękkie wrzucamy upieczone pomidory i całość zalewamy bulionem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok.10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Wrzucamy świeży tymianek i bazylię. Rozdrabniamy zupę przy pomocy blendera na gładki krem.

Zupę możemy jeść czystą, ale ja najbardziej lubię z gęstym jogurtem naturalnym.
Wam proponuje jeszcze wersję z dodatkiem mascarpone, lub łyżką śmietany.


Smacznego :)

* wykorzystałam pomidory pieczone według tego przepisu, ale możecie je upiec w innej wersji przypraw - oregano, cukier, oliwa, bądź tymianek, czosnek, oliwa - wybór należy do Was.






18 komentarzy :

  1. Ja uwielbiam zupy, a pomidorowa jest królową naszego stołu. I z nią mogę spokojnie eksperymentować, bo mój Młody i tak zje :) Twoja wygląda zjawiskowo :) I ten pomysł z pieczonymi pomidorami... Super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje, zachęcam do wypróbowania jest pysznie! Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Kocham zupy, wszystkie! No moze z wyjatkiem owocowych chlodnikow, okropnosc!
    Twoja brzmi bardzo obiecujaco wlasnie poprzez pieczone pomidory, w sezonie pomidorowych nie ma nic lepszego:)
    Usciski:)*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z owocowych lubiłam zupę wiśniową mojej babci, tylko jej owocową zupę jadałam :) Trzeba korzystać z sezonu na pomidory :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Cudowna! :) Za mną chodzi chowder teraz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki wielkie :) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  4. pomidorów jeszcze nie odważyłam się piec, a co dopiero taka zupa! ale kusi mnie, kusi ogromnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam ogromnie! Smakuje fantastycznie! Polecam :)

      Usuń
  5. Wygląda obłędnie pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pięknie dziękuje! Smakuje wspaniale, zachęcam do wypróbowania :)

      Usuń
  6. Bardzo smakowite zdjęcia, zupa prezentuje się smakowicie! :) A może następnym razem coś z czekoladą do naszego konkursu? ;-) Zapraszamy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :) Czekolada jest w planach, postaram się w miarę możliwości :)

      Usuń
  7. Zdecydowanie musisz przestać mnie kusić tymi pomidorami;]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będę kusić do czasu aż wypróbujesz :) Polecam :)

      Usuń
  8. Zupka niczego sobie!Z chęcią bym zjadła!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...