środa, 4 września 2013

Zupa z pieczonych pomidorów


Lubię zupy.
Czasami mam ochotę na takie z ogromną ilością pływających warzyw,
czasami do szczęścia potrzebna mi tylko miseczka kremowej zupy. 
Kiedy mamy już upieczoną całą masę pomidorów możemy szybko wyczarować pyszny obiad.
Zapraszam Was dzisiaj na pyszną, rozgrzewającą zupę z pieczonych pomidorów.




Składniki:

900 g upieczonych pomidorów*,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
1 marchewka,
1 łodyga selera naciowego,
700 ml bulionu warzywnego,
garść świeżych liści bazylii,
kilka gałązek świeżego tymianku
ew. jogurt naturalny, mascarpone czy śmietana

Cebulę, czosnek, marchewkę i seler naciowy - oczyszczamy i drobno kroimy, wrzucamy do garnka na rozgrzaną oliwę. Po chwili zmniejszamy ogień i smażymy ok. 7-10 minut. Kiedy warzywa są już miękkie wrzucamy upieczone pomidory i całość zalewamy bulionem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok.10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Wrzucamy świeży tymianek i bazylię. Rozdrabniamy zupę przy pomocy blendera na gładki krem.

Zupę możemy jeść czystą, ale ja najbardziej lubię z gęstym jogurtem naturalnym.
Wam proponuje jeszcze wersję z dodatkiem mascarpone, lub łyżką śmietany.


Smacznego :)

* wykorzystałam pomidory pieczone według tego przepisu, ale możecie je upiec w innej wersji przypraw - oregano, cukier, oliwa, bądź tymianek, czosnek, oliwa - wybór należy do Was.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...