poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Bazyliowy hummus

Uwielbiam bazylię, pesto bazyliowe i wszystko co ma w sobie jej aromat!
Dziś mamy dla Was przepis na pyszny hummus z bazylią - jest bardzo aromatyczny i niesamowicie pyszny! Idealny jako dodatek do warzyw czy dań z grilla! Pyszności!
Pomysł na bazyliowy hummus zaczerpnięty od Dale'a Pinnock'a z książki The Medicinal Chef: Healthy Every Day.




Składniki:

200 g ciecierzycy z puszki,
pęczek bazylii,
2 łyżki oliwy,
1 łyżka zalewy z ciecierzycy,
1 ząbek czosnku,
sok z 1/3 cytryny,
sól, pieprz

Odsączoną ciecierzycę umieścić w pojemniku blendera, dodać czosnek, sok z cytryny, z grubsza posiekaną bazylię, oliwę oraz łyżkę zalewy i doprawić solą oraz pieprzem.
Całość zmiksować na gładką masę.
Hummus podawać ze świeżymi warzywami.
Smacznego :)


2 komentarze :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...