Łosoś i kuleczki z quinoa z zielonymi warzywami

Propozycja obiadowa w naszym ulubiony stylu - pysznie, zdrowo i kolorowo! Coś nowego z kaszy quinoa - kuleczki, w których możemy przemycić warzywa, więc i dzieciom taka propozycja może się spodobać! Możemy dodać do nich szpinaku, czy różyczki brokułów. W każdej kombinacji będą pyszne! Pomysł na kuleczki podpatrzyliśmy u Donny Hay. 

Są pyszne, koniecznie spróbujcie!





Składniki:
(dla 2 osób)

2 kawałki łososia,
suszone płatki chili,

kuleczki z quinoa: 165 g ugotowanej kaszy quinoa,
60 g mrożonego groszku,
garść jarmużu (2-3 liście),
1/2 pęczka natki pietruszki,
1 ząbek czosnku,
3 łyżki tahiny,
skórka starta z cytryny,
sól, pieprz
oliwa z oliwek

sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego,
1 łyżka tahiny,
1 mały ząbek czosnku,
sól, pieprz

dodatkowo : mieszanka sałat, bazylia, rukola

Łososia umyć, oczyścić i osuszyć, doprawić solą, pieprzem i płatkami chili, a następnie smażymy na patelni do zrumienienia z dwóch stron.

W miseczce robimy sos - mieszamy ze sobą jogurt naturalny, tahinę, przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą i pieprzem.
Połowę ugotowanej kaszy quinoa umieszczamy w pojemniku blendera, dodajemy lekko rozmrożony groszek, kawałki jarmużu, posiekaną natkę pietruszki, zmiażdżony ząbek czosnku i  całość miksujemy. Następnie przekładamy do miski, dodajemy resztę kaszy quinoa, startą skórkę z cytryny, tahinę i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Zwilżonymi dłońmi formujemy małe kuleczki z kaszy quinoa z warzywami i tak przygotowane kuleczki obsmażamy na oliwie z oliwek do zrumienienia.

Całość podajemy na talerzu, na którym przy pomocy łyżki rozsmarowujemy sos jogurtowy, a na nim układamy kuleczki z quinoa i posypujemy je rukolą, bazylią lub podajemy z mieszanką sałat. Na koniec nakładamy łososia.
Smacznego :) 








Popularne posty