czwartek, 2 kwietnia 2015

Wielkanocne babeczki - Friandy Garego z MasterChef Australia


Dzisiejsza propozycja to pyszne, mięciutkie i wilgotne babeczki, którymi ostatnio zachwycaliśmy się w MasterChef Australia. Gary Mehigan robił je w mig, a wszyscy z zachwytem się nimi zajadali. Babeczki te to australijskie friandy, ponoć bardzo tam popularne. W oryginale  rodzynki były gotowane w winie i aromatyzowanej herbacie, my jednak wybraliśmy wanilię.
W ostatnich dnia otrzymaliśmy ogromną przesyłkę od Bakalland z mnóstwem ich bakalii, więc przymniej skromną część z nich mogliśmy wykorzystać do przygotowania tych babeczek.

Z całego serca polecamy! Są pyszne!



Składniki:
(7 babeczek - foremki o średnicy ok. 10 cm)

8 białek z dużych jajek,
120 g mielonych migdałów,
120 g mąki tortowej, przesianej,
250 g cukru pudru, przesianego,
szczypta soli,
200 g rozpuszczonego masła

dodatkowo : masło do natłuszczenia foremek

Rodzynki:
szklanka rodzynek bursztynowych,
szklanka białego słodkiego lub półsłodkiego wina - użyliśmy wina Muscat,
laska wanilii

Do rondelka wsypać rodzynki, zalać winem i dorzucić przekrojoną na pół laskę wanilii.
Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym/średnim ogniu przez około 5-10 minut, aż ilość płynu zostanie zredukowana, a rodzynki napęcznieją. Po tym czasie rondelek ściągnąć z ognia i zostawić do przestygnięcia na około 15 minut.

W misce umieścić białka i przy pomocy trzepaczki ubić do lekkiego spienienia.

W drugiej misce umieścić mielone migdały, szczyptę soli, przesianą mąkę oraz cukier puder, wymieszać i zrobić wgłębienie. Do przygotowanego wgłębienia wlać spienione białka i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie małym strumieniem wlewać przestudzone roztopione masło, jednocześniej cały czas mieszając ciasto.
Tak przygotowane ciasto odkładamy na 10 minut, aby odpoczęło. Kiedy ciasto będzie gotowe, należy wysmarować foremki masłem, na dno wyłożyć odsączone rodzynki - ok. 1-2 łyżeczek, a na nie wyłożyć ciasto, do 3/4 wysokości foremki.

Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyłożyć na kratkę, chwilę przestudzić i następnie wyciągnąć z foremek.

Podawać posypane cukrem pudrem z dodatkiem pozostałych rodzynek z wanilią.

Smacznego :)




4 komentarze :

  1. Cudowne są te babeczki! :)
    Wyglądają bardzo apetycznie. *.*
    Idealne do święconki. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są pyszne! Podbiły serca wszystkich!

      Usuń
  2. Wyglądają przepysznie:). Zdrowych i wesołych Świąt zyczę:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...