czwartek, 23 kwietnia 2015

Zupa krem z kalafiora i pietruszki z grzankami z parmezanem


Pyszna i rozgrzewająca zupa. Kremowa, z chrupiącymi grzankami z parmezanem, wspaniale smakuje podana ze świeżym tymiankiem. Koniecznie spróbujcie. Jest przepyszna!


Składniki:

1/2 kg kalafiora - ok. 1 kg
2 większe pietruszki - ok. 350 g,
1 większa szalotka,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki oleju rzepakowego,
1 litr bulionu warzywnego,
1/3 łyżeczki kuminu,
1/3 łyżeczki suszonego tymianku,
1/4 łyżeczki suszonych płatków chili,
2-3 kromki chleba,
starty parmezan

Na rozgrzanym tłuszczu w garnku przesmażyć szalotkę, dodać przyprawy, a kiedy już się zeszkli dodać czosnek, a po chwili pokrojoną w plasterki pietruszkę oraz pokrojony na mniejsze różyczki kalafior. Smażyć kilka minut do czasu, aż warzywa lekko się zrumienią.
Następnie warzywa zalać bulionem warzywnym i gotować na średnim ogniu do czasu, aż warzywa zmiękną - ok. 20 minut. Po tym czasie zupę należy zmiksować przy pomocy blendera na gładki krem.
Kromki chleba pokroić na mniejsze kawałki, rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypać startym parmezanem, a dodatkowo wysypać więcej parmezanu na blaszkę, aby otrzymać małe chipsy parmezanowe, którymi też posypiemy zupę, całość piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 7-10 minut, do zrumienienia.

Zupę podawać w miseczkach, z grzankami, chipsikami parmezowanymi i świeżym tymiankiem. 


4 komentarze :

  1. Brzmi pysznie i jak apetycznie podane :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zupka jest pyszna - aromatyczna i pikantka, kremowa i z chrupiącymi grzankami! Warto spróbować! :)

      Usuń
  2. Mmm, wygląda niesamowicie kusząco :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...