czwartek, 4 czerwca 2015

Pulpeciki w sosie pomidorowym z bakłażanem i wędzoną papryką

Dzisiaj mamy dla Was nową propozycję na szybki i mało wymagający obiad. Nowy pomysł na pulpeciki w sosie pomidorowym - z bakłażanem, wędzoną papryką i papryczką chipotle.
Wcześniejszą propozycję na pulpeciki znajdzie TUTAJ.
I jeden i drugi przepis ogromnie polecamy :) 



Składniki:

500 g mięsa mielonego wieprzowego,
1-2 ząbki czosnku,
1 łyżeczka soli,
pieprz,
1 łyżeczka oregano,
1 duże jajko,
3-4 łyżki startego parmezanu,
2-3 łyżki bułki tartej,
1/3 łyżeczki suszonych płatków chili,
1 łyżeczka wędzonej papryki

1 cebula,
1 średnia marchewka,
1-2 łodygi selera naciowego

1 mniejszy bakłażan

1 puszka pomidorów,
1 karton przecieru pomidorowego,
200 ml bulionu warzywnego,
1 papryczka chipotle w sosie adobo,
sól, pieprz
ew. czosnek, suszone zioła

Mięso przełożyć do miski, dodać przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie wbić jajko i na koniec dodać starty parmezan oraz tartą bułkę. Całość dokładnie wymieszać i przy pomocy łyżeczki nabierać mięso i formować małe kuleczki - najlepiej wielkości mniejszego orzecha włoskiego. Mięsne kuleczki odłożyć na talerz i włożyć do lodówki na czas przesmażenia warzyw. 

Cebulę drobno posiekać, seler naciowy pokroić na nieduże kawałki, a marchewkę w pół talarki. 
Cebulę wrzucić na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i przesmażyć do zeszklenia, a następnie dodać posiekany seler i marchewkę. Zmniejszyć ogień i smażyć przez około 7-10 minut do zrumienienia. 
Kiedy warzywa są już miękkie i ładnie zrumienione ściągamy je do garnuszka, a na patelnię wrzucamy pokrojony w kostkę bakłażan i przesmażamy do zrumienienia. Zrumieniony bakłażan przekładamy do garnuszka, a na patelnię wrzucamy pierwszą partię pulpecików i smażymy do ładnego zbrązowienia. Gdy już będą zrumienione przekładamy do przesmażonych warzyw, do garnuszka i smażymy kolejną część pulpecików. Kiedy wszystkie pulpeciki są już przesmażone, garnek przekładamy na ogień, dodajemy pomidory, przecier, bulion warzywny oraz drobno pokrojoną papryczkę chipotle. 
Całość doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 15-20 minut, na koniec doprawiając solą i pieprzem.

Podajemy z makaronem lub ryżem. 

Smacznego :)


8 komentarzy :

  1. Totalnie moje smaki, włoska klasyka ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nasze również :) Proste, szybkie i pyszne!

      Usuń
  2. Piękne ujecie (nie)zwykłych pulpecikow ! W tym roku jem je nadzwyczaj często z rożnymi dodatkami, Twoje chętnie wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy i ogromnie się cieszymy :)

      Usuń
  3. Strasznie fajne to danie. Wszystkie wieprzowe pulpeciki w sosie pomidorowym działają na mnie... wspaniale! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Mamy nadzieję, że spróbujesz :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...